Goana pentru alimentele care vor fi pe masa de Crăciun a început. Ce produs cumpără românii încă de pe acum, de frica scumpirilor

Goana pentru alimentele care vor fi pe masa de Crăciun a început. Ce produs cumpără românii încă de pe acum, de frica scumpirilor
Sursa foto: freepik.com

În magazine se va găsi mai multă carne de porc românească, înainte de Crăciun.  Momentan, vitrinele încă sunt pline cu marfă din Spania și Ungaria, mai ieftină decât cea din România, însă și producția autohtonă pare să își revină, după ce mai multe combinate au fost nevoite să își închidă porțile din cauza pestei.

Însă, românii nu consideră nici acum prea devreme pentru a-și începe cumpărăturile pentru Crăciun, mai ales în materie de carne de porc. Această grabă se datorează, în mare parte, fricii de scumpiri, car ar putea duce la mese mai goale. Pulpă, fleică, ceafă, dar și măruntaie pentru tobă, lebăr sau caltaboși, care se găsesc în cantități mici, sunt deja pe listele românilor și cerute de către aceștia în magazine și măcelării.

„Sunt dispusă să mănânc ceva mai bun. Dacă nu îmi mai permit foarte mult, mănânc ceva bun, dar mai puțin. N-avem ce să facem”, a spus o clientă, pentru Știrile ProTv.

Cu procent din carnea de porc din magazine este românească

După ani întregi în care pesta porcină a scăzut producția, Crăciunul acesta situația stă diferit.

„Crește interesul pentru producția internă. Din ce în ce mai mult. Cererea era foarte mare pe porc românesc și nu aveam capacitate”, a spus Ionuț Anghel, proprietarul unei carmangerii.

Potrivit ministrului Agriculturii, Florin Barbu, 38% din carnea comercializată în magazine este de origine românească. Acest procentaj indică o creștere, cu 18%.

Producătorii nu par însă, de aceeași părere. Confirmă creșterea cantității de carne românească comercializată în magazine, însă nu și procentul cu care a crescut.

„De la 20% la 38%… Eu m-aș bucura să fie adevărat ce spune domnul ministru. Chiar m-aș bucura din tot sufletul. Cei care au riscat au crescut producția și, în mod implicit, și livrările”, a spus Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Creșterile procentuale se văd și în statistici

Creșterea producției și comercializării de carne de porc românească se vede și în statistici. Institutul Național de Statistică a raportat salturi comparativ cu aceleași perioade a anului trecut. În iulie, de exemplu, creșterea a fost de peste 8 procente.

Românii entuziasmați că vor cumpăra carne din producția autohtonă trebuie să fie însă, conștienți de diferențele de preț care există între cea românească și cea importantă din alte țări. Un kilogram de ceafă românească fără os costă 35 de lei, în timp ce cea adusă din Spania este 29. Diferențe de 4-5 lei sunt și la pulpă de porc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`