Guvernul vrea să preia de la Parlament atribuția de aprobare a amplasamentelor noilor reactoare care vor fi construite în România

Guvernul vrea să preia de la Parlament atribuția de aprobare a amplasamentelor noilor reactoare care vor fi construite în România
Foto simbol: Pixabay

Ministerul Energiei vrea să lase Parlamentul fără atribuția de a aproba amplasamentele noilor reactoare nucleare care vor fi construite în România, o atribuție care ar urma să ajungă la Guvern, potrivit Profit.ro.

Guvernul vrea să preia atribuția de aprobare a amplasamentelor noilor reactoare care vor fi construite în România

Începând cu anul 2006, legea prevede că amplasarea reactoarelor nucleare de putere și cercetare, precum și a depozitelor definitive de deșeuri radioactive și de combustibil nuclear uzat se aprobă prin lege, în baza Strategiei naționale de dezvoltare a domeniului nuclear și a autorizațiilor emise de organul de reglementare – Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.

Ministerul Energiei consideră prevederea „o deficiență de ordin normativ” și are în vedere să modifice chiar în această toamnă, termenul propus fiind luna viitoare.

„În concret, se propune modificarea articolului 5 din Ordonanța Guvernului nr.7/2003, republicată, în sensul schimbării modalității de aprobare a amplasamentelor menționate, trecând această responsabilitate din sfera Parlamentului în cea a Guvernului României, revenindu-se astfel la reglementarea anterioară anului 2006”, prevede un document oficial analizat de Profit.ro.

Totodată, Guvernul își va păstra atribuțiile de aprobare a construcției, transferului de proprietate și dezafectării reactoarelor nucleare și depozitelor definitive de deșeuri radioactive și de combustibil nuclear uzat, în vigoare din 2003.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:07 - Monica Anghel, răspuns tranșant la criticile fanilor: „Nu le-aș da un sfat femeilor să slăbească neapărat, dacă se simt bine în pielea lor și grase”
16:01 - O angajată a Primăriei Pașcani, acuzată de trafic de influență: ar fi primit aproximativ 45.000 de euro de la mai multe persoane cu scopul de a le rezolva solicitările
15:51 - Muncitorii români din Croația continuă protestele în Zagreb. N-au fost plătiți de două luni
15:50 - Primăria Brașov, amendată după accidentul în lanț din zona Dârste
15:38 - Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”
15:27 - Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste
15:11 - Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”
15:08 - Tudor Chirilă, replici dure la adresa lui Denis Roabes: „Știți cum e la fotbal? Când echipa joacă bine e meritul jucătorilor, când echipa nu joacă bine e vina antrenorului”