Sănătatea, precum alte domenii cruciale pentru România, a dovedit că este puternic politizată, iar cea mai recentă analiză publicată deONG-ul Declic, citată de News.ro, confirmă acest lucru.
În prezent, în România, nu mai puțin de 66% dintre spitalele de stat, care se află sub conducerea MS,sunt conduse de manageri numiți direct, prin semnătura ministrului Sănătății. Așadar, șefi de spitale numiți politic.
La nivel național, din 58 de unități sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății, 20au manageri angajați prin concurs, 33 au manageri interimari, iar alte 5 spitale au manageri interimari, în curs de numire. Pe lângă unitățile sanitare care se află în subordinea MS, mai există și cele aparțin de consiliile județene, primării sau universități, iar numirile pentru conducere se fac în funcție de voința entităților menționate.
În încercarea de a pune punct acestui fenomen, Declic a realizat o petiție, „Depolitizați spitalele, acum!”. Comunitatea Declic atrage atenția asupra faptului că numirile de manageri interimari trebuie să devină o excepție, justificată de o urgență, nu o regulă aplicată în mod abuzit de politicieni.
„Ce ne spune această statistică oficială este simplu: managerii de spital sunt numiţi politic, nicidecum pe criterii profesionale, clare şi transparente. Este un tertip de care au abuzat absolut toate guvernele. Noi nu căutăm vinovaţi acum, ci spunem direct STOP! Este o practică nocivă, care trebuie să înceteze.
Petiţia Declic, ale cărei peste 21.000 de semnături au ajuns la Parlament, cere iniţierea unui proiect care să scoată politicul din spitale şi să facă loc numirii unor manageri competenţi. Poate nu realizează, dar politicienii negociază vieţilor pacienţilor, nu simple funcţii şi salarii”, a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.
Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății în perioada COVID, a declarat în această săptămână faptul că este o nevoie urgentă de depolitizarea spitalelor de stat.
„Haideţi să recunoaştem că sistemul medical românesc, că este minister, că este în subordinea autorităţii locale, beneficiază de consilii de administraţie mai puţin profesioniste, numite politic. La fel, nu mă feresc să repet, că 80% dintre manageri nu au ce căuta acolo.
Haideţi să lăsam oamenii competenţi să conducă aceste unităţi medicale, haideţi să nu lăsăm politicul să infiltreze anumite interese, pe anumiţi oameni, pentru a putea face un act medical de calitate!”, a declarat fostul ministru al Sănătății în videoconferința Profit Health Forum.