În fiecare zi, două minore nasc în spitalele publice din sud-estul României. Instituțiile statului, nepăsătoare

În fiecare zi, două minore nasc în spitalele publice din sud-estul României. Instituțiile statului, nepăsătoare
Foto: Pixabay

În medie, două minore au născut în spitalele de stat din sud-estul României în fiecare din cele aproape 2200 de zile din perioada 2015 – 2020. Este vorba despre aproape 4.600 de fete sub 18 ani care au devenit mame în județele Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Călărași și Ialomița, peste un sfert dintre ele având la momentul nașterilor sub 16 ani, se arată într-o investigație Dela0.ro și Info Sud-Est.

Nicio reacție a autorităților în numeroasele cazuri de copile care ajung să aibă copii

În aceeași perioadă, structurile județene de asistență și protecția copilului (DGASPC) au înregistrat doar jumătate dintre aceste nașteri, iar Inspectoratele școlare județene (ISJ) mai puțin de 150 de cazuri. De altfel, trei din cele șase ISJ-uri nici nu fac astfel de statistici, considerând că nu e de competența lor.

Inspectoratul Școlar Județean Brăila nu a vrut să spună câte dintre mamele minore au abandonat școala și câte au fost consiliate psihologic, pe motiv că informațiile nu sunt de interes public, iar de monitorizarea minorelor se ocupă DGASPC. Jurnaliștii au fost trimiși să ceară informațiile direct de la școlile și liceele din județ.

Inspectoratul Școlar Județean Galați a precizat că numărul mamelor minore nu face parte din ”lista documentelor de interes public” gestionate de instituție și a trimis jurnaliștii la un centru coordonat chiar de inspectorat.

În perioada 2015 – 2020, în județele Brăila și Galați, Poliția a înregistrat 1.181 plângeri pentru agresiuni sexuale, viol sau corupere de minori. Parchetul Curții de Apel Galați nu a vrut să spună, însă, câte dintre aceste plângeri au fost soluționate cu trimiteri în judecată și a precizat că nu există astfel de date centralizate la nivelul instituției.

Jurnaliștii susțin că în județele cu cele mai multe plângeri penale pentru agresiune sexuală și viol a minorilor, unde șefii principalelor instituții de monitorizare a fenomenului spun că nu au informații centralizate, spitalele raportează cele mai mari cifre în privința minorelor care nasc în regiune.

De exemplu, în perioada menționată, în Spitalul Județean Brăila au născut 1.110 adolescente, dintre care 218 nu împliniseră încă 16 ani în momentul în care au devenit mame, iar în județul Galați, la Spitalul Județean, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie și la Spitalul Orășenesc Târgu Bujor, 710 mame au născut în aceeași perioadă, dintre care 184 aveau sub 16 ani. DGASPC Brăila, însă, știe doar de 85 de adolescente, iar la DGASPC Galați sunt cunoscute 983 de cazuri de mame minore.

Investigația completă poate fi citită AICI și AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)