Începe vaccinarea cu a treia doză anti-COVID. Se vor administra doar seruri pe bază de ARN Mesager

Începe vaccinarea cu a treia doză anti-COVID. Se vor administra doar seruri pe bază de ARN Mesager
Începe vaccinarea cu doza trei / Foto: Hepta.ro

De astăzi, începe imunizarea cu a treia doză de ser anti-COVID. Programarea pe platformă pentru administrarea vaccinului a fost deschisă. Booster-ul se face doar cu seruri pe bază de ARN Mesager, adică Pfizer sau Moderna, în centrele care administrează aceste două tipuri de vaccin.

Oficialii guvernamentali și specialiștii spun, la unison, că a treia doză sporește imunitatea câștigată prin vaccinarea inițială.

Începe vaccinarea cu a treia doză din serul anti-COVID

După Belgia, Germania, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, și România începe vaccinarea cu a treia doză.

Platforma RO-VACCINARE a fost optimizată de specialiștii de la STS și permite programarea celor care doresc să se vaccineze cu doza a III-a. Totuși, pentru cei care doresc să se vaccineze cu doza trei nu este absolut necesară progrmarea în platformă.

„De când se deschide orice centru de vaccinare ne prezentăn direct, cu buletinul, fără a fi nevoie de programare. Nu este nevoie să vă programați, dar pentru cei care doresc, pentru oricare motive, să facă și o programare, pot să o facă. În această noapte va fi activată și platforma de programare unde poți să vezi toate centrele și să-ți alegi un loc. Doze avem”, a povestit secretarul de stat Andrei Baciu, la Digi 24.

Cine se poate vaccina cu doza a treia

Doza a 3 de vaccin anti-COVID este recomandată celor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe, precum persoanele de peste 65 de ani, sau cele cu boli cronice, indiferent de vârstă, dar și persoanelor din centrele medico-sociale vulnerabile sau persoanelor cu risc mare de expunere la infectare.

Accesul la vaccinare este, însă, permis și altor categorii de populație, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au sau nu un istoric de trecere prin boală.

Doza de rapel se va face numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax.

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Administrarea celei de a treia doze de vaccin împotriva coronavirusului nu înseamnă că protecția dată de cele două doze a scăzut sau nu mai este validă, ci dimpotrivă, spun, la unison, oficialii guvernamentali și specialiștii în sănătate.

Condiții pentru a treia doză de vaccin:

  1. Două doze de vaccin administrate;
  2. Să fie mai mult de 180 de zile de la a doua doză.

Cui i se recomandă doza de booster:

  • persoanele cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile:
  • cei peste 65 de ani, cu boli cronice , persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Vaccinarea cu doza trei începe la Institutul de Boli Infecțioase Profesor Dr. Matei Balș

Vaccinarea cu cea de-a treia doză va debuta la Institutul Matei Balș din București, acolo unde prima persoană vaccinată va fi dr. Cătălin Apostolescu, medic primar Boli Infecțioase.

Momentul în care cadrele medicale, aflate în prima linie, primesc cea de-a treia doză va fi marcat la Institutul de Boli Infecțioase din Capitală. La eveniment va fi prezent și medicul Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV, dar și ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.