Instanță: Statul român nu va plăti despăgubiri în dosarul ”Colectiv”

Instanță: Statul român nu va plăti despăgubiri în dosarul ”Colectiv”
foto: evz.ro

Judecătoria Sectorului 4 a decis ca statul român să nu plătească despăgubiri în dosarul ”Colectiv”, informează Digi24. Astfel, magistrații au respins solicitarea avocaților victimelor ca Ministerul de Finanțe și Ministerul Sănătății să fie introduse ca parte în proces. Decizia instanței nu este definitivă.

Dacă aceste două ministere ar fi fost părți în proces și s-ar fi ajuns la o soluție de condamnare, ele ar fi participat la plata despăgubirilor acordate.

”Statul român nu şi-a luat măsuri preventive pentru a evita producerea unor asemenea evenimente tragice. Prin Constituţie, statul trebuie să-şi apere cetăţenii. Statul român a asigurat drepturile şi libertăţile trecute în Constituţie? Nu! Statul nu şi-a respectat propriile prevederi. Nu a urmărit aplicarea legii. Spitalele unde au murit o parte dintre răniţii de la Colectiv sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii a fost prima instituţie contactată de medici şi spitale din afară ţării, care au oferit ajutor. Deşi ştia că nu sunt condiţii, ministerul a refuzat să trimită bolnavii în spitale din Europa”, explica, la termenul de luni, unul dintre avocați, citat de Digi24.

Magistrații au mai hotărât să conexeze dosarul în care sunt judecați patronii clubului cu dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Prin urmare, judecarea dosarului va continua la București.

În dosarul ”Colectiv” sunt acuzaţi de ucidere din culpă patronii clubului şi administratorii firmei care a pus artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015. 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii s-au constituit părți civile.