Interdicție pentru angajatori. Salariații trebuie să se pună la curent cu aceste reglementări

Publicat: 19 05. 2025, 16:06
Actualizat: 19 05. 2025, 16:08
Foto simbol: Pixabay

Angajații aflați în concediu medical nu pot fi solicitați, de angajatori, ca să revină la serviciu. Pe perioada concediului medical, contractul individual de muncă e suspendă.

Concediul medical este definit, prin legislația muncii, dept o perioadă de suspendare a contractului individual de muncă (CIM). Atât Codul Muncii, cât și OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate interzic angajatorului să solicite prezența la serviciu a unui lucrător aflat într-o astfel de situație. Pe perioada concediului medical, contractul individual de muncă se suspendă, ceea ce înseamnă că activitatea profesională a salariatului este întreruptă temporar.

Pentru zilele petrecute în concediu medical, angajatorul nu are obligația să-și plătească lucrătorul, acesta primind o indemnizație de concediu medical Aceasta nu este plătită direct de stat, ci mai întâi de angajator. Pe de altă parte, angajatorul nu are nici dreptul de a-i solicita să se prezinte la locul de muncă, conform avocatnet.ro.

În cazul concediilor pentru incapacitate temporară de muncă, provocată de boli obișnuite, angajatorul plătește primele cinci zile din fondurile proprii. După această perioadă, sumele aferente zilelor suplimentare pot fi recuperate de la stat, din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

Pentru alte tipuri de concedii medicale, gnerate de accidente de muncă, boli profesionale, sarcină și lăuzie, îngrijirea copilului bolnav etc., indemnizațiile pot fi acoperite integral de FNUASS, fără ca angajatorul să suporte o parte din costuri.

Reglementări privind concediul medical

Concediul medical se acordă la cererea angajatului, în baza unui certificat medical emis de medicul de familie sau de către specialist, care atestă incapacitatea temporară de muncă. Angajatorul este obligat să respecte acest document, chiar dacă are suspiciuni legate de veridicitatea stării de sănătate a angatului. Drept urmare, angajatorul nu poate să-i ceară lucrătorului să revină la muncă pe perioada concediului medical.

În schimb, salariatul poate fi rechemat din concediul de odihnă, însă doar în condiții excepționale și temeinic justificate.

Un alt aspect este legat de durata zilei de concediu medical. Parte dintre angajatori consideră că o zi de concediu medical ar echivala cu opt ore de muncă. Legea nu operează cu „ore” de concediu medical, ci cu zile calendaristice întregi, care au câte 24 de ore, indiferent de norma de muncă.