Ioana Mihăilă, fostul ministru USR al Sănătății, a recunoscut în presa străină că ea și Guvernul au greșit în pregătirea pentru valul 4

Ioana Mihăilă, fostul ministru USR al Sănătății, a recunoscut în presa străină că ea și Guvernul au greșit în pregătirea pentru valul 4
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Mihăilă a declarat pentru publicația Politico că situația actuală nu poate fi pusă numai pe seama scepticismului față de vaccinare, ci și pe seama Guvernului, inclusiv a sa. Ea preluase portofoliul Sănătății în aprilie și l-a cedat în septembrie, odată cu retragerea miniștrilor USR PLUS din cabinetul condus de Florin Cîțu.

Declarația fostului ministru vine în contextul în care Politico a realizat un material în care compară rezultatele campaniilor de vaccinare de succes din Europa Occidentală cu valurile de internări și decese din zona centrală și estică a continentului, unde sistemele sanitare resimt tot mai multă presiune.

Politico amintește că recent atât România, cât și Letonia au luat măsuri drastice pentru a face față valului de îmbolnăviri. Dacă în țara noastră au fost suspendate internările și operațiile cazurilor care nu reprezintă urgențe, autoritățile statului baltic au decretat urgență medicală și au redirecționat resurse către sectorul sanitar.

„Întreaga vară a fost pierdută”, a spus și expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, citat în același material. „Guvernul nu a pregătit al patrulea val – au crezut că valul va fi unul minimal”, a continuat el.

Guvernul a greșit în pregătirea pentru valul 4, recunoaște Ioana Mihăilă, fostul ministru USR al Sănătății

Legătura dintre ratele de vaccinare și felul în care a evoluat pandemia este de netăgăduit, subliniază Politico. În România a fost vaccinată doar 34% din populația adultă – în contrast, țări ca Marea Britanie, Irlanda, Portugalia și Franța, unde înmulțirea îmbolnăvirilor a avut un impact minim asupra ratelor de deces, au o acoperire vaccinală de peste 80%.

„Cea mai bună pregătire pentru al patrulea val ar fi fost o campanie eficientă de vaccinare”, recunoaște Ioana Mihăilă. Deși susține că vaccinarea a fost gestionată bine în România, ea consideră că vinovat pentru situația actuală nu este numai scepticismul față de vaccinare, ci este și Guvernul, inclusiv ea, pentru că „am relaxat prea rapid mesajele noastre despre nevoia de vaccinare”.

Mai mulți experți consideră că neîncrederea profundă în guverne a avut un rol-cheie în entuziasmul scăzut al populației. Un studiu realizat în 2021 de Eurofound a arătat că în România, Bulgaria și Letonia cetățenii au un nivel de încredere în guverne sub media UE.

Ultima oră
10:33 - Catherine Zeta-Jones se mută în Castelul Peleș (VIDEO)
10:29 - Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Două săptămâni de vacanță vor putea fi compensate. Mai mult, nu”. CNSU pregătește noi măsuri (VIDEO)
10:26 - PNL, vot în unanimitate pentru varianta Nicolae Ciucă premier, varianta promovată de Klaus Iohannis, într-un guvern minoritar cu UDMR. Votul lasă o portiță deschisă pentru o colaborare cu PSD (surse)
10:22 - Sorin Cîmpeanu: Cele 70 de milioane de teste non-invazive vor fi achiziționate în timpul vacanței / Doar pe jumătate din teritoriul României se poate asigura viteza minimă de internet pentru predarea online (VIDEO)
10:20 - Mihaela Bilic a avut în trecut o relație de 13 ani cu actualul soț al Andreei Berecleanu. Care a fost motivul despărțirii
10:13 - Războiul între fostele soții ale lui Laurențiu Reghecampf: „Anamaria minte că l-ar fi cunoscut înainte ca eu să mă căsătoresc cu el”
09:53 - Gheorghe Flutur: Ne dorim să se termine cât mai repede criza politică. PNL nu merge la Cotroceni fără o soluție clară (VIDEO)
09:52 - Papa Francisc, întrerupt din predică, pentru a i se cere boneta. Cum a reacționat Suveranul Pontif (VIDEO)
09:47 - Certificatul verde, obligatoriu în Bulgaria pentru toate activitățile în spații închise. Guvernul de la Sofia ia în calcul și un lockdown dacă noile restricții nu dau rezultate
09:38 - Lidia Buble nu mai încape în haine! Cât s-a îngrășat interpreta la „Asia Express”