Ion Cristoiu: Acum 76 de ani, Ion Antonescu denunța „cloaca putoroasă și veroasă” din administrație

Ion Cristoiu: Acum 76 de ani, Ion Antonescu denunța „cloaca putoroasă și veroasă” din administrație

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie în „Gândul de duminică”, de pe blogul personal, despre întoarcerea în istorie.

Ion Cristoiu amintește în articol despre anii 1941, atunci când Ion Antonescu denunța „cloaca putoroasă și veroasă” din administrație.

„Miercuri, 20 august 1941.

Basarabia și Bucovina reveniseră la patria mamă. Pe 25 iulie 1941, o dată cu intrarea în Cetatea Albă, Basarabia era complet eliberată. Marele Stat Major General proclama într-un Comunicat:

Nistrul fusese trecut cu o lună în urmă, pe 17 iulie 1941 în Nord, de Armata a 3-a,și pe 27 iulie 1941, în Sud, de Armata a 4-a. Pe 20 august 1941, cînd are loc ședința Consiliului de Miniștri, Armata a 3-a ajunse deja la Bug. Armata a 4-a declanșase ofensiva pentru cucerirea Odessei. Presa nu mai contenea să preamărească eroismul Armatelor române. Biserica Ortodoxă Română declanșase deja ceea se numea Recreștinarea Rusiei în cadrul Războiului Sfînt. Istoricii își ascuțeau penele pentru a consemna momentele istorice trăite de ei direct.

Miercuri, 20 august 1941, are loc la București o ședință a Consiliului de Miniștri, condusă de Mihai Antonescu, lăsat premier la București de Ion Antonescu, aflat pe Front.

Ce discută Consiliul de Miniștri chiar în debutul Ședinței?

Ne răspunde Stenograma Ședinței publicată în volumul IV (iulie- septembrie 1941) al lucrării Stenogramele Ședințelor Consiliului de Miniștri. Guvernarea Ion Antonescu, Arhivele Naționale ale României, București, 2000”, a scris Ion Cristoiu.