ÎPS Teodosie ignoră decizia instanței. Arhiepiscopul Tomisului le cere preoților să meargă pe 30 noiembrie la peștera Sfântului Andrei

ÎPS Teodosie ignoră decizia instanței. Arhiepiscopul Tomisului le cere preoților să meargă pe 30 noiembrie la peștera Sfântului Andrei
Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

După ce Tribunalul Constanţa a respins ca neîntemeiată cererea depusă de ÎPS Teodosie de a fi suspendată decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ce interzice pelerinajul religios de Sfântul Andrei, Arhiepiscopul Tomisului le-a transmis tuturor preoților din eparhie că pe 30 noiembrie „sunt delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei”.

ÎPS Teodosie cere preoților să meargă pe 30 noiembrie la peștera Sfântului Andrei

„Pentru deplina cinstire a Sfântului Apostol Andrei creştinătorul tuturor românilor, Arhiespiscopia Tomisului a hotărât ca în data de 30.11.2020, toţi preoţii din Eparhia Tomisului, personalul clerical şi monahal, sunt delegaţi în interes profesional să săvârşească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peşterea Sfântului Andrei”, se arată în documentul semnat de ÎPS Teodosie, prezentat de G4media.

Documentul a fost transmis preoților „spre luare la cunoștință și conformare”.

În prezent, Arhiepiscopia Tomisului are 350 de preoți și aproximativ 100 de monahi. Anul trecut, la pelerinajul de la Peștera Sfântului Andrei din județul Constanța au participat în jur de 15.000 de pelerini.

Pelerinajul de Sfântul Andrei nu se va putea desfășura

ÎPS Teodosie a insistat că pelerinajul de Sfântul Andrei trebuie să se desfășoare, însă instanța nu a dat curs cererii.

„Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare parţială a Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 în ceea ce priveşte Anexa 1 punctele 2 teza I, 6 – 6.1, 6.2 raportat la punctul 5, punctul 13, formulată de reclamanţii… Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal”, a transmis Tribunalul Constanța.

Amintim, din 20 noiembrie, municipiul Constanța și localitățile din jur auintrat în carantină, după ce incidența cazurilor de COVID-19 depășise 9 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.Printre alte restricții, pelerinajele sunt interzise.

Ludovic Orban, către ÎPS Teodosie: „Sfatul meu este să îndemne credincioșii la respectarea regulilor”

PremierulLudovic Orbana avut o primă reacție după criticile adresate de IPS Teodosie, nemulțumit de faptul că, în acest an, nu se vor desfășura pelerinaje cu ocazia Sfântului Andrei.Acesta l-a sfătuit pe ÎPS Teodosie că ar fi mai bine să îi îndemne pe credincioși să respecte regulile de protecție sanitară pentru că acestea sunt mnite să le apere sănătatea, nu să blocheze manifestările religioase:

„În decizia de carantinare a Constanței există și o prevedere legată de regulile la desfășurarea slujbelor și a pelerinajelor. Nu se interzic slujbele. Ele se organizează în anumite condiții și nu este o măsură generală. Este o măsură care a fost impusă într-o zonă carantinată, pentru că din păcate în Constanța ne-am confruntat cu o creștere a număruluid e cazuri și autoritățile județene au considerat că este necesară această decizie de intrare în carantină.

Sfatul meu sincer este ca IPS Teodosie să îndemne credincioșii la respectarea regulilor. Aceste reguli nu sunt făcute să împiedice credincioșii să se roage sau să participe la pelerinaje, ci sunt făcute să apere sănătatea. Eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, a declarat premierulLudovic Orban.