Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după o vizită la Institutul Național de Sănătate Publică, faptul că este posibil ca evenimente de tipul nunților, botezurilor și serbărilor să fie restricționate, deoarece se pare că până acum regulile anti-coronavirus nu au fost respectatela astfel de întruniri.
„Trebuie să recunosc, sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume și probabil controlul devine mai greu vor trebui restricționate. Am văzut, din păcate, prea multe întruniri care au un substrat pozitiv – de tip nunți, botezuri, serbări – unde nu au fost respectate aceste restricții și este posibil ca astfel de întruniri să fie restricționate”, a declarat șeful statului.
Acesta a mai afirmat că nu se impune revenirea la starea de urgență deoarece și acum se pot lua noi măsuri de limitare a răspândirii SARS-CoV-2 la nivel local, acolo unde este cazul.
„Sperietoarea cu starea de urgență e vehiculată de multe lume. Nu intenționez să revenim la starea de urgență. Există măsuri mai puțin dure care au efecte poate chiar mai bune. Deci, cea mai bună prevenție este masca, distanța, igiena. Nu avem nevoie să închidem toată țara pentru a avea un efect de îngrădire. Pentru a purta mască nu e nevoie de stare de urgență”, a mai declarat Iohannis.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
În conferința de presă susținută miercuri, președintele Klaus Iohannis a atras atenția că suntem într-un punct critic, pe care îl punem depăși numai printr-un efort conjugat: Guvern, autorități locale, cetățeni.
Șeful statului a insistat că simpla respectare a unor măsuri, precum purtatul măștii, păstrarea distanței sociale și igiena, pot face diferența și limita substanțial răspândirea infecției cu SARS-CoV-2.
„Suntem într-un punct critic și avem cu toții de făcut o alegere legată de sănătatea noastră și a celor dragi. Vrem să mergem pe un drum care duce la supraaglomerarea cazurilor? E un drum la capătul căruia ne așteaptă suferință și pierderi incomensurabile. Sau alegem drumul cu o economie funcțională și o viață cât de cât normală? Putem avea asta, dacă respectăm regulile.
Depinde de conștiința fiecăruia dintre noi dacă vom câștiga această bătălie fără precedent. Haideți să dăm dovadă de solidaritate. (…) Dacă nu avem grijă, boala va fi mai rapidă ca noi. Așadar, aveți grijă și respectați măsurile!”, a insistat șeful statului.
Klaus Iohannis a precizat și atunci că nu este nevoie să revenim la starea de urgență pentru a lupta eficient cu epidemia: „Nu e nevoie să închidem toată țara. Dacă sunt focare semnificative în anumite județe, acolo se va acționa”.
Potrivit celor mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de coronavirus în România a ajuns la 148.886. În ultimele 24 de ore, 3.186 de persoane au fost testate pozitiv, iar alte 653 au fost reconfirmate în urma retestărilor.
114.792 de pacienți au fost declarați vindecați până acum, dar 5.299 au decedat, din care 52 numai în ultima zi.
8.772 de oameni sunt internați în spitale cu diagnosticul de COVID-19, din care 613 sunt în stare gravă, în secțiile de Terapie Intensivă.
Pe teritoriul României, 12.935 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.418 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 27.009 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 9 persoane.