Lacul Amara din județul Buzău a secat. Profesor de geografie: „Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea”

Lacul Amara din județul Buzău a secat. Profesor de geografie: „Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea”
Foto: Captură video

A secat complet Lacul Amara din județul Buzău, situat la 22 kilometri de Râmnicu Sărat. Acum puțin timp în urmă, împrejurimile lacului păreau un paradis. Suprafața de aproximativ 8 kilometri pătrați era plină cu păsări sălbatice și vegetație similară celei din Delta Dunării. Acum teritoriul seamănă a pustiu.

Profesorul de geografie, Macovei Ureche, locuiește în preajma acestui lac, care a devenit acum câteva zile asemenei unui peisaj desprin din deșert, notează Digi24. Localnicii au mărturisit că n-a mai rămas nimic din balta frumoasă cu apă bună și pește

„Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamagire, ne lipsește ceva, ceva din viața noastră s-a rupt”

Factori ce au generat secarea lacului

Profesorul explică fenomenul în contextul încălzirii globale, dar menționează că există și cauze specifice cum ar fi deplasarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău.

„Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar și fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici”

Un alt factor ce a contribuit la secarea lacului este efectuarea lucrărilor hidrotehnice.

„S-a canalizat principalul afluent în partea de vest a lacului, viroaga, afluentul Buzoel care aducea apa din ploi și topirea zăpezilor de pe luncă și câmpurile din jur, pe o suprafata de zeci de kilometri pătrați”

Riscurile încălzirii globale și soluții

Macovei Ureche este de părerea că peisajul poate fi întors.

„Buzăul trebuie adus pe cursul vechi, inițial, undeva aici, la 500 m de lac. Și problema se rezolvă. Temporar, pentru că dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, împăduriri, oprirea gazelor cu efect de seră, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viata odată cu acestea”, a spus profesorul.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe