Liviu Dragnea nu va fi eliberat condiționat. Judecătorii au decis că el rămâne în penitenciarul Rahova

Liviu Dragnea nu va fi eliberat condiționat. Judecătorii au decis că el rămâne în penitenciarul Rahova
Foto: Inquam Photos / George Calin

Liviu Dragnea va rămâne în continuare în spatele gratiilor. Decizia a fost luată, joi, de judecătorii de la Tribunalul București și este defilnitivă. Anunțul vine la exact doi ani de când fostul lider al PSD a fost încercerat, după ce a primit o condamnare de trei ani și șase lunii de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilorfictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman. Potrivit deciziei instanței, Liviu Dragnea poate formula o nouă cerere de eliberare condiționată peste trei luni.

Liviu Dragnea nu va fi eliberat condiționat

Fostul lider al PSD va mai rămâne o vreme în detenție, după ce judecătorii de la Tribunalul București au decis să respigă solicitarea acestuia de eliberare condiționată.

”Respinge contestația formulatăde contestatorul Dragnea Nicolae Liviu ca nefondată.Admite contestația formulatăde PICCJ -DNA împotriva sențintei, pe care o desfășoarăîn parte, în sensul căpropunerea sau cererea de liberare condiționată va putea fi reînnoitădupă27.08.2021. Definitivă”, se arată în minuta instanței.

Cum și-au motivat decizia judecătorii

Judecătorii de la Tribunalul București au menținut astfel decizia Judecătoriei Sectorului 5 care, în urmă cu câteva săptămâni, au stabilit că Liviu Dragnea nu poate fi eliberat condiționat deocamdată pentru că nu ar fi dat semne de îndreptare. Mai mult, el a fost și sancționat în perioada de detenție. Tot atunci, judecătorii de la Sectorul 5 au decis că Liviu Dragnea poate face o cerere similară după trei luni, decizie menținută, de asemenea, de Tribunalul București. Astfel, Liviu Dragnea poate solicita din nou eliberarea condiționată după data de 27 august.

Liviu Dragnea a executat, așadar, doi ani din condamnarea de trei ani și jumătate la închisoare cu executare. Conform prevederilor din Codul de procedură penală, fostul lider socal-democrat putea fi eliberaat condiționat după executarea efectivă a două treimi din pedeapsă. În plus, Liviu Dragnea a muncit în penitenciar și astfel a câștigat un număr considerabil de zile pentru eliberare.

Liviu Dragnea a contestat decizia judecătoarei, de pe 27 aprilie, potrivit căreia nu poate fi eliberat condiționat

Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 din Capitală a respins cererea de eliberare condiționată depusă deLiviu Dragnea. Ulterior, decizia a fost contestată de fostul lider PSD.

Avocata lui Liviu Dragnea susținea atunci că acesta îndeplinește toate criteriile pentru a fi eliberat condiționat.

„A fost stăruitor în muncă şi a dat dovezi temeinice de îndreptare. Atributul dumneavoastră esenţial este să constataţi îndeplinirea condiţiilor. (…) A fost izolat, i s-a permis să iasă la aer o oră pe zi din 24. Între iulie şi februarie a urmat o serie lungă de plângeri. Nu au fost aplicate soluţiile, deşi definitive. Se impune compensarea cu zilele de muncă pentru perioada în care nu i s-a permis să muncească. Inclusiv dreptul la sănătate i-a fost încălcat. A fost carantinat de trei ori, o dată în decembrie şi de două ori ulterior, deşi avea teste negative. Comisia a constatat în unanimitate că a avut o atitudine pozitivă. A achitat prejudiciul din dosar. Aveţi la dosar o societate care îl va încadra în muncă”,spunea atunci avocata Flavia Teodosiu.

Liviu Dragnea a primit aviz favorabil din partea penitenciarului Rahova

La jumătatea lunii aprilie, Liviu Dragnea primise un aviz pozitiv pentru eliberarea condiționată din partea Comisiei Penitenciarului Rahova.

Fostul președinte al PSD a fost condamnat definitiv, pe 27 mai 2019, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajîrilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Înainte de condamnarea din dosarul angajărilor fictive, Dragnea a primit și o condamnare de doi ani cu suspendare în dosarul Referendumului. Totodată, el este urmărit penal în dosarul Tel Drum.