MAI modifică iar buletinul: „Gen” va fi înlocuit cu „sex”. Pe cartea de identitate simplă vor apărea primele două versuri din imn, stema, drapelul, Ateneul și brâul maramureșan

MAI modifică iar buletinul: „Gen” va fi înlocuit cu „sex”. Pe cartea de identitate simplă vor apărea primele două versuri din imn, stema, drapelul, Ateneul și brâul maramureșan
Captură Video - B1 TV

Noua carte de identitate electronică va fi modificată astfel încât termenul de „gen” să fie înlocuit cu cel de „sex”. De asemenea, pe blanchetă va apărea drapelul României. În plus, pe cartea de identitate simplă, cea fără cip, vor apărea primele două versuri din imnul național, stema, drapelul, Ateneul și brâul maramureșan. „Putem să avem și două versiuni pe an”, a declarat chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, directorul de la Evidența Populației, pentru Digi24 Deciziile de modificare vin după ce AUR și unii lideri PNL au criticat noul document de identitate.

Modificări în noua carte de identitate

Cătălin-Aurel Giulescu a expicat întâi de ce pe actuala variantă a noii cărți de identitate apare scris „gen” în loc de „sex”, cum e trecut pe vechile buletine: „La nivel european s-a stabilit foarte clar că în ceea ce privește elementele distinctive, în ceea ce privește genul masculin sau feminin, se aplică legislația națională a statului membru. Legislația stabilește foarte clar că există doar două opțiuni: F pentru feminin și M pentru masculin. Singurul element pe care l-am preluat din regulament este această opțiune referitoare la gen. Fiecare stat membru a avut posibilitatea să aplice dispozițiile regulamentului. Am ales să folosim explicit termenul folosit de regulamentul Uniunii Europene, fără niciun fel de altă interpretare”.

Acesta a precizat că, după discuțiile din spațiul public, grupul de lucru deja analizează și „opțiunile merg către schimbarea acestei mențiuni”.

„Și, revenind la simbolurile naționale, este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simplă, cea care este fără cip, avem simbolurile naționale: stema României, drapelul și pe spate este un element în relief care reprezintă primele două versuri din imnul național.
Documentul conține doar elemente naționale. Avem Ateneul care este desenat de mână, avem un brâu din zona Maramureșului, deci avem elemente distinctive naționale. În designul de fond avem crenelurile pe care o să le găsiți în stema națională”, a mai declarat chestorul, pentru Digi24.

Acesta a mai precizat că graficienii lucrează la introducerea drapelului inclusiv pe cartea electronică de identitate. Problema e că aceasta e plină de elemente de securitate și trebuie găsit spațiu pentru drapel.

„Nu acesta este documentul final. Cărțile electronice de identitate permit mai multe versiuni. Putem să avem și două versiuni pe an”, a mai spus Giulescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe