MAI prelungește programul la Pașapoarte. Sindicaliștii din Poliție protestează: „Se alimentează indirect teoriile cu privire la eventuale evenimente”

MAI prelungește programul la Pașapoarte. Sindicaliștii din Poliție protestează: „Se alimentează indirect teoriile cu privire la eventuale evenimente
Foto: Facebook @ Lucian Bode

Sindicaliștii din Poliție se revoltă. Europol reclamă că Ministerul de Interne „a ajuns să încurajeze isteria pașapoartelor în aceste zile”, după ce a hotărât prelungirea programului de lucru a entităților care se ocupă de eliberarea acestor documente extrem de solicitate de când s-a iscat conflictul din Ucraina.

Solicitările pentru pașapoarte au crescut cu peste 400% în rândul românilor, de teama că războiul s-ar putea extinde.

„Ministerul Afacerilor Interne, prin secretarul de stat responsabil de coordonarea prefecturilor, a ajuns să încurajeze isteria paşapoartelor din aceste zile. După fenomenul psihotic cu scumpirea carburanţilor, mulţi dintre români au dat buzna la serviciile publice ale prefecturilor pentru emiterea de paşapoarte în ideea că va escalada conflictul din Ucraina şi vor trebui să fugă din ţară. Iar în loc să calmeze populaţia şi să ofere garanţii şi explicaţii referitoare la inexistenţa unui risc iminent, conducerea MAI a modificat programul cu publicul de la 08:00 – 20:00 ca alimentând indirect teoriile conform cărora vor fi evenimente şi în România.

Pe această cale, informăm cetăţenii că sistemul de eliberare a paşapoartelor poate gestiona un flux foarte mare de cereri, însă având în vedere calitatea de stat membru a UE, în peste 90% din ţările din Europa românii pot folosi cartea de identitate pentru a intra în aceste ţări”, transmite, vineri, printr-un comunicat de presă, Sindicatul Europol.

De patru ori mai multe solicitări la pașapoarte

Programul de lucru cu publicul va fi prelungit la 12 ore zilnic, de luni până vineri, la serviciile de pașapoarte. De asemenea, ar urma să se extindă activitatea și în weekend. Subsecretarul de stat MAI Gheorge Sorescu a semnat un document în acest sens, susțin sindicaliștii.

„Suntem solidari cu situaţia actuală creată de războiul din ţara vecină, iar cozile care s-au format la serviciile de paşapoarte sunt un efect al unor informaţii false propagate de un eventual război în care ar fi implicată şi România, însă MAI trebuie să respecte în aceeaşi măsură drepturile care li se cuvin angajaţilor şi să identifice soluţii legale pentru remedierea situaţiilor ivite”, precizează Europol.

Cu 324% a crescut numărul programărilor online la serviciul de pașapoarte, în intervalul 1-8 martie, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit MAI. De asemenea, numărul de cereri depuse în țară a crescut cu 417,40%.

Urmăriți B1TV.ro și pe