Merită? Mulți medici de familie au salarii de zeci mii lei. Cei cărora le pleacă pacienții rămân cu salarii mai mici

Merită? Mulți medici de familie au salarii de zeci mii lei. Cei cărora le pleacă pacienții rămân cu salarii mai mici
Sursa foto: Pixabay

În cazul în care medicul de familie nu vă tratează cu respect și profesionalism, trebuie să știți că salariul acestuia este raportat la numărul de pacienți: astfel, mai mulți pacienți nemulțumiți care se vor muta la un medic înseamnă mai puțini bani la salariu pentru incompetenți.

La Iași sunt medici care decontează lunar peste 40.000 de lei pentru pacienții pe care îi au în evidență și pentru consultațiile oferite – relatează Gândul.ro.

Potrivit legii, orice medic de familie trebuie să aibă în evidență un număr minim de pacienți: 800 în orașe, 450 la sate

Cum se calculează salariul unui medic de familie: fiecare pacient asigurat îi aduce un venit de la stat

Venitul unui medic de familie cuprinde două resurse: 50% vin din încasările de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, raportat la numărul de pacienți pe care îi are în evidență iar 50% din venitul pentru fiecare serviciu sau consult.

Veniturile provenite din serviciile petru un pacient asigurat au scopul de a asigura buna desfășurare a activității în cabinetul medicului de familie iar, din această sumă, doctorul plătește salariul asistentului medical, utilitățile, consumabilele necesare în cabinet, suportă modificările sau dotările necesare cabinetului, conform sursei citate.

Cât se câștigă zilnic din consultațiile decontate de CAS

Plata per serviciu este limitată de numărul maxim de consultații, zilnic putându-se deconta 24 de consultații.

Fiecare consultație valorează 5,5 lei, iar un punct de consultație are o valoare de 4 lei; astfel, un medic ce oferă 24 de consultații, zilnic, obține un venit de 528 lei.

Peste această sumă se adaugă și maximum două vizite la domiciliu, tot zilnic, care sunt cotate cu 15 puncte, astfel că medici mai pot obține zilnic câte 60 de lei.

Cele mai mari venituri: cei cu un număr mare de pacienți în evidență

Important în acest sens este faptul ca pacienții să fie asigurați.

În topul medicilor de familie din Iași cu cele mai mari venituri se numără medicul Vasile-Silviu Blașcu: a decontat, în noiembrie 2022, 46.511,30 lei din care 21.599,30 lei – venituri per capita, iar 24.912 lei – servicii medicale oferite în decursul lunii noiembrie.

În luna octombrie 2022, medicul a decontat suma de 47.386,60 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate, scrie BZI.

Lista continuă cu dr. Gina Geanina Vornicu, din Lungani, județul Iași: a decontat, în noiembrie 2022, suma de 46.244,30 lei, dintre care 23.594,30 lei – venituri per capita, 22.650 de lei fiind valoarea serviciilor prestate pe durata lunii noiembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe