Ministrul Mediului: România nu se confruntă cu o criză de furnizare a apei potabile la nivel naţional

Ministrul Mediului: România nu se confruntă cu o criză de furnizare a apei potabile la nivel naţional
Sursă foto: Guvernul României / Facebook

România nu se confruntă cu o criză de furnizare a apei potabile la nivel naţional chiar dacă multe lacuri de acumulare sunt la un nivel de umplere de numai 68%, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

El recomandă populaţiei să fie responsabilă în această perioadă cu privire la modul cum utilizează apa potabilă.

„Trebuie să ştim că foarte multe lacuri de acumulare chiar dacă sunt undeva la 68% nivel de umplere, ele asigură alimentarea cu apă şi nu avem o criză de furnizare de apă potabilă la nivel naţional. Apa potabilă este o resursă de care trebuie să avem grijă şi în perioade de abundenţă şi în perioadele în care nu avem secetă, pentru că această apă este poate cea mai valoroasă. În spatele asigurării apei potabile sunt investiţii, sunt cheltuieli, chiar dacă la buzunar nu ne afectează dacă udăm grădina în fiecare dimineaţă. Rezerva de apă este probabil cea mai importantă resursă de care dispunem în momentul de faţă”, a declarat marţi Barna Tanczos, la Digi 24.

El a precizat că fenomenele extreme dăunează cel mai mult culturilor agricole.

„Ploile, chiar dacă vin, de foarte mult ori vin şi sub forma de grindină şi afectează zone limitate unde pot fi distruse culturile, iar în paralel la câţiva kilometri distanţă persistă seceta. Tocmai de aceea trebuie să fim foarte precauţi şi responsabili în această perioadă cu privire la modul cum utilizăm apa potabilă”, a subliniat el.

Avertismentul venit de la Apele Române

Administrația Națională „Apele Române” avertizează că în condițiid e secetă accentuată, este nevoie ca românii folosească rațional rezervele de apă pentru toate folosințele,

Rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR și S.P.E.E.H Hidroelectrica S.A. este astăzi de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toți beneficiarii din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.

În acest moment, sunt afectate de secetă: 28 de localități (din județele Botoșani și Galați), 77 de localități (din județele Bacău, Neamț și Vrancea), 5 localități (în județul Cluj), 5 localități (în județul Argeș).

Este de semnalat faptul că pentru județul Botoșani există resursă de apă disponibilă în acumularea Stânca-Costești și în acumularea Bucecea, dar problemele semnalate se datorează bazinelor intermediare ale operatorilor de apă-canal, care nu au capacitate suficientă pentru asigurarea cerințelor suplimentare și pentru udarea/irigarea culturilor agricole.

Urmăriți B1TV.ro și pe