Ministrul Sănătății: Studenții cu burse de studiu din Facultatea de Medicină ar putea fi obligați să muncească în România

Ministrul Sănătății: Studenții cu burse de studiu din Facultatea de Medicină ar putea fi obligați să muncească în România
Foto: paginafarmacistilor.ro

Chiar la începutul anului universitar, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a făcut un anunț care vizează studenții de la Facultatea de Medicină.
Acesta a declarat că se lucrează la un plan cu UMF București pentru obligarea studenților să rămână în România în timpul licenței sau al rezidențiatului.

“Lucrăm cu UMF Bucureşti la un astfel de plan, dar nu este vorba despre cei cu burse de merit, ci doar despre studenţii care primesc burse de studiu.”, a declarat Bănicioiu, potrivit adevărul.ro.

Acesta a precizat că discuțiile pentru acest plan sunt purtate între Ministrul Sănătății, Ministerul Educației Naționale și UMF București. Chiar dacă acest plan va fi finalizat, legea va fi modificată numai printr-o hotărâre de guvern.
Rectorul UMF București, Ioanel Sinescu susține acest plan, precizând că plecarea studenților din România pe durata studiilor de licență și în timpul rezidențiatului afectează sistemul de sănătate al țării noastre, producând un deficit de cadre medicale în spitale.
“Practica medicală în România face ca un act medical să nu fie mai prejos decât un act medical din altă ţară”, a declarat Sinescu.

„Dacă profesezi 11 ani în România, atât cât durează studiile de licenţă şi rezidenţiatul, cred că e un motiv în plus să nu mai vrei să pleci după.”, a completat Rectorul UMF.
Și Decanul Facultății de Medicină din UMF, Doina Pleșca, își arată îngrijorarea despre plecarea studenților din România.
„Primul pas în ameliorarea acestei situaţii este majorarea salariilor. Statul pregăteşte foarte mulţi studenţi, este important să recuperăm această investiţie şi să putem beneficia de expertiza lor.”, a transmis Doina Pleșca.
Problemele care fac ca studenții să plece din România sunt salariile mici, statutul medicilor în România, dar și condițiile spitalelor din țară.

Nici studenții de la medicină dentară nu rămân în țară. Se pare că aproximativ 30% dintre dentiștii care termină Facultatea de Medicină Dentară din București aleg să nu profeseze în țară după trei ani. Destinațiile pe care le aleg aceștia sunt Germania, Franța, Italia, dar și Spania, unde salariile ajung și la 5.000 de euro, față de 400-500 în România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`