Mircea Marian: Vizita lui Iohannis în SUA este o pierdere de timp și de bani. Pare că s-a dus ca să o însoțească pe Carmen Iohannis, nu invers

Mircea Marian: Vizita lui Iohannis în SUA este o pierdere de timp și de bani. Pare că s-a dus ca să o însoțească pe Carmen Iohannis, nu invers
Foto: presidency.ro

În contextul vizitei pe care președintele Iohannis o desfășoară zilele acestea în SUA, cu ocazia summitului ONU jurnalistul Mircea Marian scrie, într-un articol pe Evenimentul Zilei, că aceasta este pur și simplu o pierdere de timp și bani.

Este o pierdere de timp. Șase zile la New York, la un relativ banal summit ONU, înseamnă timp și bani (ai contribuabililor) pierduți. Klaus Iohannis nu ar fi trebuit ca, la prima sa vizită în SUA, să accepte să fie primit la nivelul vicepreședintelui Biden. Nu știu de vreun președinte al României care să se fi dus la Casa Albă pentru a fi primit doar de vicepreședinte. Iohannis trebuia să se bată pentru o întâlnire cu președintele SUA sau să rămână la New York, în cadrul reuniunii ONU, și eventual să viziteze comunitățile de români din SUA”, a scris jurnalistul.

Despre întâlnire președintelui cu mediul de afaceri, Mircea Marian susține că și acestea au rămas în zona banalului.

Iohannis vorbește bine engleza, și-a început bine discursul – degajat, glumind în stilul său – dar după un minut și-a pierdut suflul, a trecut la materialul scris pe care-l avea în față și nu a mai spus nimic. De exemplu, președintele României le-a vorbit investitorilor americani despre faptul că „s-au pus bazele elaborării unui ghid de bune practici pentru a preveni actele de corupţie la nivel de societăţi economice”, în condițiile în care în SUA există, din 1977, așa numitul „Foreign Corrupt Practices Act”, care prevede pedepse dure pentru companiile americane care oferă mită peste hotare. Nu a existat nici o întâlnire bilaterală – cel puțin nu s-a comunicat nimic oficial – cu vreo companie importantă din SUA dornică să investească în România. Pe scurt, nimic concret”, a mai scris jurnalistul.

Mircea Marian mai adaugă că din fotografiile apărute în presa românească cu privire la această vizită în SUA “se construiește o imagine care pare să acrediteze ideea că Președintele României s-a dus în SUA ca să o însoțească pe Carmen Iohannis.”