Scandalul de la Cimitirul Valea Uzului: Maghiarii organizează un miting de protest la Miercurea Ciuc

Scandalul de la Cimitirul Valea Uzului: Maghiarii organizează un miting de protest la Miercurea Ciuc

Continuă tensiunile între maghiari şi români în jurul Cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului! Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania a anunţat că organizează un miting de protest marţi în Miercurea Ciuc.

În cadrul acestui miting, maghiarii vor cere demisia prefectului de Harghita şi readucerea cimitirului în starea iniţială, precum şi stoparea naţionalizării acestuia.

„Un lucru trebuie ştiut de către comunitatea română. Valea Uzului este un simbol foarte important pentru comunitatea maghiară, comparativ cu Mărăşeştiul pentru comunitatea română. Este un simbol al autoapărării şi nu înţelegem cine are interesul de a genera conflict interetnic şi de a instala o stare de ură între comunităţi prin provocările plănuite din Valea Uzului”, a declarat liderul PPMT, citat de Agerpres.

Acesta se bazează pe prezenţa a câteva sute de persoane la mitingul din Miercurea Ciuc de marţi.

„Dorim să subliniem faptul că comunitatea maghiară, în ultimii o sută de ani, şi-a cerut drepturile doar pe căi legale şi dorim să ne ţinem de acest lucru. Vrem să ne exprimăm nemulţumirea în mod paşnic şi să atragem atenţia publicului naţional, dar şi internaţional, asupra problemei din Valea Uzului”, a afirmat Csomortányi István.

Iniţiativa nu va fi însă unicată, acesta arătând că va mai organiza un alt miting pe 25 iunie în Piaţa Unirii din Oradea, pentru a solicita Primăriei edificarea unei statui ecvestre a regelui Sfântul Ladislau, considerat întemeietor al oraşului Oradea, care să fie amplasată în centrul oraşului, în Piaţa Unirii.

„Este o doleanţă simplă şi mai veche a comunităţii maghiare, care reprezintă circa 25% din populaţia urbei. Comunitatea română, în cazul celor două statui ale episcopilor, ridicate recent în piaţă, s-a manifestat printr-o unitate exemplară, mai puţin în cazul amplasării statuii regelui Ferdinand. Nu comentăm, dar dorim şi noi un simbol al prezenţei comunităţii maghiare în oraş, tot aşa, în Piaţa Unirii. Dacă amintim şi statuia lui Iuliu Maniu, dezvelită tot recent, sunt patru. Noi cerem o singură statuie şi credem că nu poate să reprezinte o problemă nici persoana pentru care dorim statuia. Este un act de normalitate pentru ca întemeietorul oraşului să aibă un simbol în centrul oraşului”, a spus liderul PPMT.

El consideră că, în ce priveşte costurile financiare, „ar fi normal şi ideal” ca primăria să îşi asume toate cheltuielile, fiind vorba de circa 200 – 300.000 de euro. „În caz contrar, suntem dispuşi să strângem şi fonduri pentru realizarea acestui proiect”, a spus Csomortányi István.