Monede din aur şi argint şi un inel medieval aparţinând patromoniului naţional, găsite la 2 suspecţi

Mai multe monede din aur şi argint şi un inel medieval, care fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmisegetuza Regia, aparţinând patromoniului cultural naţional, au fost găsite de către poliţişti la locuinţele a doi suspecţi din judeţul Hunedoara, aceştia fiind arestaţi preventiv.

Poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale –I.G.P.R., împreună cu cei de la Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au documentat şi probat activitatea infracţională a două persoane suspectate că au tranzacţionat ilegal bunuri din Patrimoniul Cultural Naţional, informează un comunicat IGPR.

În fapt, în perioada martie – mai a.c., doi bărbaţi din judeţul Hunedoara sunt suspectaţi că au tranzacţionat ilegal 5 monede din aur de tip Lysimach, cu suma de 3.550 de euro şi 22 de monede de tip denari romani, în schimbul sumei de 1.000 euro, prin încălcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemă de spălare a artefactelor, în vederea ascunderii originii infracţionale ale acestora.

În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele suspecţilor, poliţiştii au ridicat, de la domiciliul unuia dintre aceştia, trei monede de aur tip Lysimach, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint.

Conform raportului de expertiză numismatică efectuat în cauză, cei 3 stateri de tip pseudo – Lysimach emişi de Tomis şi Callatis, ridicaţi cu ocazia percheziţiei, sunt emişi cu aceleaşi ştanţe de avers – revers ca şi piesele recuperate şi fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate.

În urma probatoriului administrat în cauză, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au dispus, în cursul zilei de ieri, reţinerea celor doi suspecţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice şi spălare de bani.

În cursul zilei de astăzi, procurorii au solicitat magistraţilor Tribunalului Hunedoara arestarea preventivă a celor doi pe o perioadă de 29 de zile, propunerea fiind admisă.

În cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice, au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional: Clasa Tezaur – un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000 euro, 13 brăţări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 euro, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 euro, 202 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:56 - Localitatea din România în care poți cumpăra un apartament cu două camere cu doar 6.000 de euro (FOTO)
18:37 - În loc să primească 100 de dolari, a primit 10,4 milioane și i-a cheltuit după bunul plac. Femeia riscă acum zeci de ani de închisoare
18:32 - Poliţiştii ieşeni caută patru tineri care au plecat de la domiciliu și nu au mai revenit. Dacă i-ați văzut, sunați la 112! (FOTO)
18:28 - Localitate din România unde un apartament cu două camere poate fi cumpărat cu 6000 euro…mobilat. Te-ai muta acolo?
18:13 - DIICOT renunță la urmărirea penală față de o redacție căreia îi blocase activitatea și recunoaște că publicarea unui articol a dus la arestarea unui agresor
18:11 - Dana Dărăban, ACUE: Românii riscă să primească facturile la gaze și curent cu întârziere
18:01 - UE va legifera centralizarea informațiilor referitoare la sănătatea cetățenilor, politici de gestionarea a epidemiilor dar și procedurile de achiziție a medicamentelor în statele membre
17:50 - Marius Pașcan îi critică dur pe liberalii Virgil Popescu și Nicolae Ciucă: A ajuns un măscărici acest ministru. E un demagog sadea / Prăbușirea Armatei în sondaje are legătură și cu generalul din fruntea Guvernului (VIDEO)
17:48 - Directorul CIA susține că Putin nu va ezita să apeleze la arsenalul militar nuclear: „Poate fi destul de periculos și nesăbuit”
17:24 - Edi Iordănescu, scrisoare către fanii naționalei după campania dezolantă din Liga Națiunilor: „Fotbaliștii noștri sunt în pragul în care randamentul lor trebuie să atingă nivelul maxim”