Motivele pentru care Voiculescu cere ELIBERAREA condiţionată: Tine conferinţe şi mătură curtea penitenciarului

Motivele pentru care Voiculescu cere ELIBERAREA condiţionată:  Tine conferinţe şi mătură curtea penitenciarului

Dan Voiculescu s-a transfomat la Rahova într-un deţinut model, ţine conferinţe şi mătură curtea penitenciarului. Cu toate acestea, oficialii puşcăriei spun că mogulul nu s-a îndreptat îndeajuns în puşcărie, pentru a putea fi eliberat condiţionat, scrie Adevărul.

Astfel, Voiculescu a ales să se adreseze instanţei pentru a ajunge mai deveme acasă. „Scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani cu executare pentru spălare de bani, nu a fost atins”, este concluzia Comisiei de liberări condiţionate de la Penitenciarul Rahova.

Membrii Comisiei au decis, pe 23 mai 2017, amânarea liberarării condiţionate a mogulului până la data de 23 octombrie 2017. Potrivit unor surse judiciare, Comisia a atras atenţia că Voiculescu (70 de ani) a executat efectiv o perioadă foarte mică din pedeapsă, de 1.021 de zile, din condamnarea totală de 3.653 de zile, ceea ce reprezintă mai puțin de o treime din pedeapsă.

Două zile mai târziu, pe 25 mai 2017, avocatul lui Dan Voiculescu contesta raportul Comisiei la Judecătoria Sectorului 5 şi cerea magistraţilor eliberarea condiţionată a clientului său. Primul termen stabilit, 26 iunie 2017, l-a nemulţumit pe apărătorul mogului, care a cerut să se judece mai repede procesul, iar judecătoria Sectorului 5 a stabilit data de 8 iunie 2017.

Aceasta este cea de-a doua cerere de eliberare condiţionată făcută de Dan Voiculescu de când este încarcerat, prima solicitare fiind făcută la sfârşitul anului 2016. Magistraţii au notat atunci că politicianul a dat dovadă de stăruinţă în muncă, pe toată perioada detenţiei, a muncit la punctul de lucru „Curăţenie”, a scris 11 lucrări ştiinţifice pe teme economice şi a fost recompensat de 10 ori.

Voiculescu s-a concentrat în continuare pe activităţile din penitenciar şi a beneficiat de două noi recompense, prin suplimentarea dreptului la pachet sau vizite. Pe 16 februarie, mogulul a ţinut o conferinţă, în faţa celorlalţi deţinuţi, intitulată „Stări, emoţii, comportament uman”. Fondatorul trustului Intact a participat „activ şi constant” la activităţile educaţionale derulate de penitenciarul Rahova: redactarea de reviste, dezbateri, recenzii de carte, conferinţe, expoziţii, emisiuni locale radio-tv, concursuri tematice, manifestăria artistice, activităţi sportive sau religioase.

Surse judiciare au explicat că Dan Voiculescu a câştigat prin activitățile sale suplimentare 330 de zile care se deduc din pedeapsă.

Comisia a mai arătat că Voiculescu „a participat cu deosebit interes şi implicare”, ca deţinut de sprijin – lector, la concursul proiectelor de afaceri „Bucuria de a fi propriul stăpân”.

Voiculescu era deosebit de prolific și în redactarea de lucrări științifice, cu o viteză de 180 de pagini/ 12 ore, dar elenaul i s-a stins brusc după ce fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună a abrogat, în ianuarie 2016, dispoziţia din lege potrivit căreia deţinuţii care scriu astfel de lucrări în puşcărie beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte.

Omul de afaceri a fost închis la Rahova chiar în ziua în care a fost condamnat, pe 8 august 2014. Prejudiciul de 60 de milioane de euro nu a fost recuperat de statul român de la cei implicaţi în devalizarea Institutului de Cercetare Alimentară. Mogulul mai contestă o altă condamnare, de doi ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la şantaj. Acest proces este aproape de final, iar următorul termen este stabilit pe 9 iunie, când trebuie audiaţi Sorin Alexandrescu – fost şef la Antena Group şi fiica mogulului, Camelia Voiculescu. O eventuală condamnare i-ar putea strica planurle de eliberare condiţionată.