Motivul care a dus la aterizarea forțată a elicopterului Black Hawk în București. S-ar fi putut prăbuși în câteva secunde din cauza acestei probleme

Motivul care a dus la aterizarea forțată a elicopterului Black Hawk în București. S-ar fi putut prăbuși în câteva secunde din cauza acestei probleme
Foto: INQUAM / Octav Ganea

Un elicopter a aterizat, săptămâna trecută, în centrul Capitalei. Aeronava militară se pare că a avut o serie de probleme la cutia de viteze, iar astfel a fost necesară aterizarea forțată în București.

Din primele informații ale anchetei, având în vedere aceste probleme, aeronava americană s-ar fi putut prăbuși în doar câteva secunde dacă nu exista un echipaj de piloți foarte bine pregătiți.

Elicopterul american a aterizat forțat în Piaţa Charles de Gaulle ar fi putut cauza o tragedie. Aeronava a aterizat de urgență, iar din anchetă au apărut și primele informații cu privire la posibilele cauze ale accidentului.

Motivul pentru care un elicopter american a aterizat de urgență în București

În timpul zborului, piloții aeronavei ar fi fost avertizați de un martor de la bord cu privire la niște probleme apărute la cutia de viteze, aceasta transmițând puterea la elicea portantă. Mai exact, potrivit Adevărul, este vorba de niște senzori magnetice ce detectează prezența metalului în uleiul din cutia de viteze.

În cazul în care senzorii remarcă și semnalează acest lucru, înseamnă că unele piese pot fi sparte, iar transmisia se poate bloca în orice clipă, conducând la prăbușirea aeronavei.

Piloții americani au aterizat forțat imediat

Odată ce a fost semnalată problema, piloții americani au procedat potrivit protocolului, recurgând la aterizarea forțată.

Astfel, a fost redusă puterea, aeronava a pierdut din înălțime, iar ulterior a fost necesară procedura aterizării forțate.

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, în astfel de cazuri, timpul de la momentul în care este semnalată defecțiunea și momentul prăbușirii aeronavei este de 20 de secunde.