Mpox, boala supranumită variola maimuțelor, a fost declarată urgență medicală publică în Africa

Mpox, boala supranumită variola maimuțelor, a fost declarată urgență medicală publică în Africa
Mpox se răspândește de la animale la oameni și între oameni prin contactul apropiat cu cineva care este infectat, sursă foto: captură YT

Boala contagioasă, care se transmite între oameni prin contact apropiat, poate provoca simptome precum febră, dureri musculare și leziuni pe tot corpul, potrivit BBC.

Mpox este extrem de infecțioasă

Mpox, boala extrem de infecțioasă care era denumită variola maimuțelor, a fost declarată urgență de sănătate publică în Africa de către cel mai important organism de sănătate al continentului.

Oamenii de știință de la Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) spun că sunt alarmați de viteza cu care s-a răspândit o tulpină de Mpox.

De la începutul anului, în Republica Democrată Congo au fost înregistrate peste 13.700 de cazuri și 450 de decese.
Virusul, care poate provoca leziuni în întregul corp, s-a răspândit în alte țări africane, inclusiv în Burundi, Republica Centrafricană (CAR) Kenya și Rwanda.

Ce este Mpox și cum se răspândește?

Declararea unei stări de urgență de sănătate publică va ajuta guvernele să își coordoneze răspunsul și, potențial, să crească fluxul de provizii medicale și ajutoare în zonele afectate.

De asemenea, șefii sănătății din afara Africii vor monitoriza situația pentru a evalua riscul ca focarul să se extindă în continuare.
La 29 iulie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a declarat că riscul de apariție a virusului Mpox este „foarte scăzut” în Europa.

Mpox se răspândește de la animale la oameni și între oameni prin contactul apropiat cu cineva care este infectat – inclusiv prin sex, contact piele pe piele și vorbirea sau respirația aproape de o altă persoană.

Poate provoca simptome precum febră, dureri musculare și leziuni pe tot corpul. Dacă este lăsată netratată, Mpox-ul poate fi mortală.
Există două tulpini principale ale virusului despre care se știe.

Cea mai ușoară a provocat focarul global din 2022 care a afectat Europa, Australia, SUA și multe alte țări – și s-a răspândit în principal prin contact sexual.

A doua tulpină mai mortală, endemică în Africa centrală, se află în spatele noii variante descoperite recent în RD Congo.
Există trei vaccinuri despre care se știe, dar numai persoanele cu risc sau care au fost în contact foarte apropiat cu o persoană infectată sunt de obicei cei care au acces la ele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:10 - De ce se leagă greu prieteniile showbiz. Andreea Bălan: „Nu știu cât de mult e loc pentru toată lumea”. Cum a încetat artista să-i mai pese de așteptările celorlalți de la ea
19:46 - Ciolacu, după ce a vizitat două școli din București: Părinții și copiii nu așteaptă de la politicieni discursuri sforăitoare în prima zi de școală, ci să își facă treaba. Investițiile, calea sigură pentru educația copiilor noștri (VIDEO)
19:25 - Anamaria Prodan a mers la mănăstire de ziua ei: „Ne-am curățat. Ne-am înălțat, ne-am înțelepțit” (VIDEO)
18:59 - Mărturii teribile despre incendiul de vegetație din Maramureș: „Dacă era iarbă, ardeam ca șobolanii aici”. 4 pompieri au fost răniți
18:34 - Adriana Trandafir a răbufnit după ce s-a spus că a lipsit de la nunta fiului: „A fost o mare mizerie!”
18:08 - Alin Oprea spune că a fost abandonat de copii după divorț: „Mă bucur că au rămas măcar ei uniți, ideal ar fi fost să fie echidistanți”
17:47 - Mircea Badea și Carmen Brumă, accident în Corfu: „Se putea termina groaznic”
17:20 - Ciucă: „Am văzut că deja ne contestă lumea. Eu i-am rugat să lase Armata Română în pace. Au ceva cu mine, eu pot să primesc, deci să dea în mine”
16:56 - Simona Halep, despre cazul de dopaj al lui Jannik Sinner: „Nu am nimic cu el, dar modul de judecată nu a fost deloc corect faţă de mine”
16:39 - România, locul 1 în clasamentul pe națiuni la Campionatele Europene de Canotaj Under23. Sportivii noștri au câștigat 9 medalii de aur (FOTO)