Nicolae Popa va fi extrădat şi predat autorităţilor române în termen de 30 de zile

Nicolae Popa va fi extrădat şi predat autorităţilor române în termen de 30 de zile
Foto: curentul.ro

Nicolae Popa va fi predat autorităţilor române în termen de 30 de zile, după ce preşedintele Indoneziei a semnat decretul de extrădare, spun surse oficiale, citate de Mediafax.

Ambasada Indoneziei la Bucureşti a precizat că Ministerul indonezian al Justiţiei a finalizat dosarul privinf extrădarea lui Nicolae Popa şi că actele au fost transmise preşedintelui indonezian, care să semneze un decret în acest sens.

Tribunalul Bucureşti a anunţat, la începutul lunii martie, că va solicita audierea lui Nicolae Popa prin videoconferinţă în procesul în care este judecat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Ministrul Justiţiei informa, pe 8 decembrie 2010, că instanţa indoneziană a hotărât că se poate da curs cererii de extrădare formulate de autorităţile române privindu-l pe cetăţeanul român Popa Nicolae, decizia judecătorească fiind definitivă.

Indonezia nu are un acord de extrădare încheiat cu Indonezia, potrivit procedurii, este necesar ca instanţa indoneziană să se pronunţe definitiv în legătură cu această decizie. Apoi se întocmeşte un proiect de decret, dar trebuie semnat de Preşedinte, pentru ca extrădarea să poată avea loc.

Potrivit sursei, Popa Nicolae va rămâne în arestul Poliţiei, până la extrădarea efectivă.

În urmă cu două săptămâni, jurnalistul Robert Turcescu anunţa,  la emisiunea „Evenimentul Zilei”, de pe B1 TV, că preşedintele Indoneziei a semnat documentele necesare extrădării în România a fostului director Gelsor, Nicolae Popa. Conform unor surse citate de jurnalist, acesta urma să fie adus în Bucureşti în câteva săptămâni. „Domnului Nicolae Popa de la FNI tocmai ce i-a fost semnată de către preşedintele Indoneziei chestiunea legată de extrădarea în România”, anunţa Turcescu pe 22 martie.

„În momentul de faţă, traseul este aşa: de la preşedintele indonezian se duce către poliţia indoneziană – autorităţile statului indonezian – de acolo către Interpol şi, din câte înţeleg eu în momntul de faţă, e o procedură care se termină în termeni de săptămâni. Deci, în următoarele săptămâni, domnul Nicolae Popa (FNI) aterizează la Bucureşti”, mai spunea atunci jurnalistul.

În februarie 2010, ministrul indonezian al Justiţiei, Patrialis Akbar, a autorizat extrădarea în România a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura fiind aprobată, ulterior, şi de preşedintele indonezian.

Conform articolului 39 din Legea/1979 privind extrădarea, dacă preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectivă poate fi eliberată după 15 zile, dar nu mai târziu de 30 de zile.

Nicolae Popa, fostul director Gelsor, a fost arestat pe 2 decembrie 2009, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

 

Tags:
Ultima oră
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei