Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)

Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
Foto: Instituția Prefectului Vrancea / Facebook

Nicușor Halici, prefectul din Vrancea, a declarat că, din punctul său de vedere, vineri noapte și sâmbătă dimineață trebuia să fie cod roșu în județ, date fiind viscolul și cantitatea de zăpadă care a căzut. Acesta a precizat că e bine, totuși, că a fost decretată starea de alertă deoarece autoritățile locale pot angaja alte utilaje și servicii de deszăpezire, în condițiile în care cele două firme care aveau contracte de deszăpezire nu și-au făcut treaba.

Halici a precizat apoi că mai multe drumuri sunt blocate pentru circulația publică, dar serviciile de urgență pot interveni oriunde. Nicio localitate nu e izolată. De asemenea, au fost remediate toate problemele legate de alimentarea cu energie electrică, așa încât acum nu există nicio gospodărie în Vrancea care să nu aibă curent.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Nicușor Halici, despre starea de alertă decretată în Vrancea din cauza ninsorilor

Halici a declarat întâi că zapada e și de doi metri în zonă premontană a județului. Acolo s-a oprit viscolul, dar în zona de sud încă sunt rafale și de 60 km/h.

„E bine că a fost aprobată starea de alertă, ca autoritățile locale și județene să-și poată procura echipamentele și utilajele necesare pentru a interveni începând de mâine dimineață, când meteorologii estimează că se opri viscolul, să intrăm în forță și să deszăpezim până seară cea mai mare parte a drumurilor locale, județene și naționale”, a spus prefectul.

Acesta a susținut apoi că unele TIR-uri le-au creat „mari probleme”: „Nu au echipamente nici nu vor să înțeleagă, unii au devenit recalcitranți și a trebuit să intervenim cu jandarmeria”.

„Starea de alertă ne-a permis să ținem drumurile, mai ales cele naționale din sudul județului închise pentru circulația publică. Ele nu sunt drumuri blocate complet, în sensul că echipamentele și utilajele sau instituțiile de urgență pot interveni în fiecare lcoalitate. Deci niciuna dintre localități nu e izolată și, pentru orice necesitate, noi putem ajunge oriunde. Am preferat să le ținem blocate că după experiența de ieri după-amiază, când multe tiruri ieșeau în decor și blocau drumurile naționale și utilajele nu mai puteau interveni și riscam să izolăm foarte multe localități”, a mai afirmat Halici.

Prefectul județului Vrancea a mai susținut că nu există probleme cu alimentarea cu energie electrică în acest moment.

Firmele contractate să se ocupe de deszăpezire în Vrancea nu și-au făcut treaba

„I-am soliciat președintelui Consiliului Județean să ia toate măsurile. Unul din motivele pentru care am cerut stare de alertă e că-i permite să angajeze și alte utilaje și servicii de deszăpezire, având în vedere că cele două firme pe care le-a contractat nu și-au făcut deloc treaba. Dar ăsta e un lucru pe care o să-l discutăm după ce vom deszăpezi toate drumurile”, a declarat Nicușor Halici.

Acesta a mai precizat că 148 de militari au interveni pentru a scoate câteva TIR-uri care ieșeau în decor și blocau un drum național.

Urmăriți B1TV.ro și pe