Oaia, risc de securitate: Americanii, în luptă directă cu “miorițele” de la Deveselu

Oaia, risc de securitate: Americanii, în luptă directă cu “miorițele” de la Deveselu

Ridicată în slăvi și la rang de brand național de ministrul Agriculturii, Petre Daea, oaia a devenit un pericol pentru securitatea națională, spun americanii detașați la Deveselu.

După ce în primăvară un vas românesc plin cu oi s-a ciocnit cu o navă-spion rusească pe care a și scufundat-o (Detalii AICI), iată că mioara autohtonă reușește să le dea mari bătăi de cap și militarilor SUA veniți să păzească scutul anti-rachetă.

Un saivan de oi construit la doar câțiva metri de gardul unității militare (UM) 01871 Deveselu "subminează cerințele de securitate fizică minime" ale facilității militare, este incompatibil cu operarea scutului antirachetă și pune România în postura de a încălca un angajament asumat printr-un acord internațional, arată Profit.ro, care citează un răspuns al Departamentului pentru Apărare al SUA.

Povestea începe în 2007, când Dumitru Bleja din Caracal a cumpărat 0,85 hectare de teren arabil în extravilanul comunei Stoenești, Olt. Un an mai târziu au început procesele, iar de când au venit americanii se pune presiune și mai mare pe ciobanul român.

Deși s-a dispus demolarea saivanului si amendarea proprietarului cu 3.000 de lei pentru construire ilegala, Dumitru Beja a cerut si a obtinut, luna trecuta, revizuirea acestui proces. In plus, se asteapta si solutionarea unui proces de la ICCJ privind avizul MApN pentru construirea saivanului. Ceea ce inseamna ca povestea e departe de a se termina.

Urmăriți B1TV.ro și pe