Oamenii sunt tot mai speriaţi de locuinţele vechi construite înainte de 1977. Cu cât au scăzut preţurile pentru chirie în Capitală

Oamenii sunt tot mai speriaţi de locuinţele vechi construite înainte de 1977. Cu cât au scăzut preţurile pentru chirie în Capitală
Sursa Foto: Captură Video/ YT

Din ce în ce mai mulți români sunt speriați ca nu cumva cutremurele să le distrugă locuințele vechi, astfel aceștia preferă să se mute în apartamente sau garsoniere nou construite.

Pe baza unei analize, specialiștii imobiliare.net arată că acest lucru a dus la o scădere a prețului chiriilor.

Dacă cu cinci ani în urmă nu existau diferențe prea mari între chirii în funcție de anul construcției, în prezent pentru apartamentele cu două, trei sau patru camere, construite înainte de 1977, chiriile sunt cu 20-30% mai mici decât pentru apartamentele similare construite după 2010, potrivit observatornews.ro.

Românii fug de apartamentele construite înainte de 1977

Tendințele recente ale chiriilor au fost puternic influențate de mai mulți factori. De aceea, platforma imobiliare.net a realizat un raport privind piața chiriilor din București în ultimii cinci ani.

Ceea ce reiese din acest raport se referă la valoarea de închiriere a locuințelor vechi construite înainte de 1977 și la scăderea cererii pentru astfel de imobile.

De asemenea, datele colectate iau în calcul prețul mediu de închiriere pentru garsonierele și apartamentele cu două, trei și patru camere în februarie 2018 și februarie 2023 din Capitală.

Cele mai importante evoluții ale chiriilor sunt în cazul apartamentelor cu trei și patru camere, unde există scăderi la toate segmentele, indiferent de anul de construcție.

De exemplu, în februarie 2018, un apartament cu trei camere era închiriat în medie cu 675 de euro pe lună, față de o chirie medie de 585 de euro la începutul acestui an, o scădere cu 90 de euro lunar.

Diferența este mai mare dacă apartamentul închiriat este construit înainte de 1977, de la 650 de euro (februarie 2018) la 548 de euro (februarie 2023).

Locuințele din imobile vechi rămân fără chiriași

În cazul unui apartament cu două camere, chiria medie lunară în 2018 era de 434 de euro, dar în februarie 2023 a scăzut la 407 euro pe lună.

De altfel, este singurul segment în rândul apartamentelor cu două camere care a înregistrat o scădere de preț.

Pe de altă parte, doar garsonierele construite înainte de 1977 au înregistrat o ușoară creștere a prețului chiriei de la 281 euro la 301 euro lunar (+7%).

În contextul în care cutremurele recente din țara noastră și din Turcia provoacă îngrijorare, este de așteptat ca valoarea chiriilor pentru locuințele aflate în imobile vechi să scadă și mult din cauza lipsei tot mai mari a cererii.

„Ne putem aștepta ca în perioada următoare mulți chiriași să se mute din blocurile mai vechi de 1977 în blocuri mai noi, iar acest lucru să ducă la o ieftinire a chiriilor pentru apartamentele în blocuri prea vechi și o cerere crescută pentru apartamentele din blocurile mai noi”, a transmis Dragoș Vîlceanu, fondator Asociația Brokerilor Imobiliari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`