Octavian Jurma, după bilanțul-record: Probabil că au fost în realitate mai degrabă 200.000 de cazuri, iar în această săptămână vom avea peste un milion de infectări. Nici în acest val nu vom avea mai puțin de 10.000 de decese (VIDEO)

Octavian Jurma, după bilanțul-record: Probabil că au fost în realitate mai degrabă 200.000 de cazuri, iar în această săptămână vom avea peste un milion de infectări. Nici în acest val nu vom avea mai puțin de 10.000 de decese (VIDEO)
Foto: Octavian Jurma / Facebook

Octavian Jurma a comentat cel mai recent bilanț epidemiologic, marți, la News Pass cu Laura Chiriac, și s-a arătat de părere că probabil, în realitate, au fost mai degrabă 200.000 de cazuri, adică de circa cinci ori mai mult decât numărul depistat și raportat oficial. „Deci înseamnă că în această săptămână vom avea peste un milion de infectări, iar consecința acestui val imens de infectări se va vedea abia peste două săptămâni în spitale”, a adăugat cercetătorul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Octavian Jurma, pe B1 TV: „Dacă facem un calcul legat de numărul de infectări, rezultă că nici în acest val nu vom avea mai puțin de 10.000 de decese”

„Din păcate, se știe din valurile precedente că rata la care detectăm noi cazurile este cam 1 din 5, astfel încât valorile săptămânale mai degrabă sunt valorile zilnice. La ora aceasta, 40.000 x 5 fac 200.000 de cazuri pe zi, în realitate, și oricum vor fi 200.000 de cazuri până la sfârșitul săptămânii pe care le vom înregistra în mod oficial. (…) Astăzi, da, la rata de 1 din 5 cât detectăm, probabil că au fost în realitate mai degrabă 200.000 de cazuri, deci înseamnă că în această săptămână vom avea peste un milion de infectări, iar consecința acestui val imens de infectări se va vedea abia peste două săptămâni în spitale. Oamenii care azi se infectează, în această săptămână, vor avea nevoie de tot de 14 zile ca să dezvolte boala în forma sa simplă sau în forma sa complicată, care evoluează cu internare la spital și stările de urgență”, a declarat Octavian Jurma.

Începând cu valul 2, spune el, „fiecare val a lăsat în urmă 10.000 de morți oficial”.

„Valurile mari, cum sunt valurile acestea din toamnă, au fost peste 20.000 – și valul 2, și valul 4. Valul Alpha a avut un pic peste 10.000 de decese, a fost cel mai blând val de până acum. Este puțin probabil ca valul 5 – Omicron să fie mai blând decât valul Alpha, având în vedere că deja are de patru ori mai multe cazuri decât a avut acest val în vârf. Asta înseamnă că valul de decese care vine cu trei-patru săptămâni în urma valului de infectări se va vedea real abia spre sfârșitul lunii februarie. Acum urmează să vedem valul în spitale, pentru că avem o creștere cu peste 5.000 de cazuri a numărului de spitalizări zilnice. Săptămâna aceasta probabil că vom depăși 15.000 de cazuri pe zi în spital și săptămâna viitoare vom depăși vârful valului Delta, cu peste 20.000 de spitalizări, dar vedeți deja că decesele se apropie de 100 de decese pe zi în această perioadă și vom depăși probabil 200 de decese pe zi. Dacă facem un calcul legat de numărul de infectări, rezultă că nici în acest val nu vom avea mai puțin de 10.000 de decese”, a mai spus Octavian Jurma.

Urmăriți B1TV.ro și pe