Octavian Jurma: Este prima zi de la Marea Relaxare în care imunizarea prin vaccinare a depășit ca viteză imunizarea prin infectare

Octavian Jurma: Este prima zi de la Marea Relaxare în care imunizarea prin vaccinare a depășit ca viteză imunizarea prin infectare
Începe vaccinarea cu doza trei / Foto: Hepta.ro

Medicul Octavian Jurma spune că este prima zi, după Marea Relaxare, când imunizarea prin vaccinarea a depășit ca viteză imunizarea prin infectare. El spune că în acest fel, ținta de vaccinare a 50% din populația eligibilă va putea fi atinsă în ianuarie 2022.

Astăzi, 22 octombrie 2021, am depășit doua recorduri de vaccinare. Avem un total zilnic record de 128,014 doze administrate dintre care, cel mai important, un record de 86,385 de persoane vaccinate cu prima doza.

Este prima zi de la Marea Relaxare in care imunizarea prin vaccinare a depasit ca viteza imunizarea prin infectare (valorile reale estimate nu cele confirmate)”, a scris Octavian Jurma.

Octavian Jurma: ținta de 52% din populație, vaccinată, ar putea fi atinsă până în ianuarie 2022

Cercetătorul Octavian Jurma este de părere că ținta de 52% din populația eligibilă să fie vaccinată cu minim o doză, mai exact 10 milioane de persoane, ar putea fi atinsă în ianuarie anul următor.

„Astfel ținta de vaccinare de 10 milioane persoane cu minim o doza (52% din populația rezidenta) va fi atinsa la 14 ianuarie 2022, iar ținta de vaccinare de 15 milioane persoane (78% din populația rezidenta) in 4 mai 2022”, a mai precizat cercetătorul Octavian Jurma.

Impactul vaccinării, vizibil la 14 zile

Totodată, medicul Octavian Jurma a ținut să precizeze faptul că impactul vaccinării se va putea remarca abia la 10 – 14 zile de la momentul administrării rapelului, la nivelul fiecărei persoane.

„Evident, impactul vaccinării se va vedea abia în 10-14 zile la nivel personal și de aceea este extrem de important că în perioada următoare toți cei vaccinați să între și în 14 zile de carantină personală relativă pentru a nu se infectă și rispi o decizie fericită (vaccinarea) cu una nefericită (socializarea).

De aceea trebuie să vedem măsurile anunțate că o umbrela necesară să ne ferească de ploaia de COVID19 până dezvoltăm imunitate protectivă. Multe dintre aceste măsuri nu fac decât să reinstituie măsurile care ar fi trebuit să fie deja în vigoare și care au fost suspendate în mod nesăbuit de guvern, deci nu va fi o problema majoră să ne conformăm.

La acest stadiu al pandemiei vaccinarea poate să reducă la jumătate numărul de persoane susceptibile la infecție pentru că atât virusul cât și vaccinul îi caută pe cei neimunizati al cărui număr a scăzut până acum vertiginos doar prin infectare.

De săptămâna viitoare (când își va face simțit efect vaccinul) vaccinarea va scoate la fel de repede oameni din bazinul total de oameni susceptibili la infectare. Efectul net va fi reducerea la jumătate atât a numărului de cazuri teoretic posibil cât și a timpului necesar să revenim la un nivel sustenabil.

În 2-4 săptămâni efectul va fi vizibil și în curbă cazurilor noi, alături de impactul măsurilor anunțate.

Vaccinarea are așadar un avantaj dublu față de oricare altă măsură non-farmaceutică, însă măsurile non-farmaceutice (testarea, distanțarea, reducerea mobilității) rămân esențiale pentru a proteja vaccinarea și a accelera ieșirea din val.

Așadar ferește-te de orice contact personal non-esențial și evita spațiile publice vreme de 10-14 zile după vaccinare și roagă-i și pe cei care trăiesc cu ține în casă să facă același lucru (de aceea e ideal să va vaccinați toată familia deodată).

Poți merge liniștit la cumpărături și la muncă tocmai pentru că masca va fi obligatorie în toate spațiile închise. Dacă ai contacte personale imprevizibile poartă liniștită masca și dacă ieși din casă 1 minut să ceri împrumut zahăr.

După 14 zile de la vaccinare, masca + vaccinul îți asigura o protecție foarte înalta. Dacă poți poartă masca FFP2 (N95) sau FFP3 (N99).

Nu ezită să alegi cel mai eficient vaccin pentru protecția ta chiar dacă primești certificatul mai târziu, Delta nu e ultima tulpină care ne va provoca. Cel mai important avantaj al vaccinării acum este că vei avea o imunitate optimă exact de sărbători când ne vom putea vedea cu cei dragi în siguranță, în cadrul unei bule de famile vaccinată”, a scris Octavian Jurma pe contul său de Facebook.