Octavian Jurma: Vaccinarea nu are cum să oprească valul trei / UE, repetentă la capitolul măsuri / În general, infecția are loc acum în comunitățile familiale și în cercurile de prieteni (VIDEO)

Octavian Jurma: Vaccinarea nu are cum să oprească valul trei / UE, repetentă la capitolul măsuri / În general, infecția are loc acum în comunitățile familiale și în cercurile de prieteni (VIDEO)
foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Iliya Pitalev

Epidemiologul Octavian Jurma s-a arătat de părere, vineri, pe B1 TV, că toată Uniunea Europeană este „repetentă” la capitolul măsuri anti-coronavirus. Medicul susține că pandemia de COVID-19 poate fi stăpânită doar prin „măsuri triple – carantinare, testare intensivă și vaccinare intensivă”, adăugând că deși România vaccinează bine, nu o face intensiv. Totodată, el a explicat că în prezent virusul se răspândește mai degrabă în comunitățile familiale și în cercurile de prieteni decât în spațiile publice.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce a declarat epidemiologul Octavian Jurma, pe B1 TV, despre vaccinarea anti-COVID-19 și evoluția pandemiei

Întrebat de Tudor Mușat la „Actualitatea” dacă putem rezolva problema răspândirii virusului doar prin vaccinare anti-COVID-19, Octavian Jurma a declarat: „Se știa din decembrie că vaccinarea nu are cum să oprească valul trei. Nici măcar Israel n-a reușit să facă asta. Trebuie subliniat că, în Israel, și la ei valul trei a venit imediat pe fondul valului doi, după o perioadă de scădere, și a fost provocat tot de tulpina britanică. Acolo doar cu măsuri extrem de dure, la fel ca în Marea Britanie – este o tulpină extrem de agresivă din punct de vedere epidemiologic, chiar dacă profilul bolii este doar ușor mai grav și atacă poate în zona tinerilor ceva mai rapid decât tulpina veche. Se poate stăpâni doar prin măsuri triple – 3D, ca să le spunem așa, carantină, testare intensivă și vaccinare intensivă. Noi vaccinăm bine, dar nu este o vaccinare intensivă, după modelul Marii Britanii sau al Israelului”.

„Toată Uniunea Europeană e repetentă la capitolul de măsuri și aici e o problemă – ne luăm după niște exemple care nu au niciun rezultat care să ne încurajeze, le avem abia în Marea Britanie și Israel, și atunci discuția într-adevăr trebuie mutată. Cum luptăm în acest război? Mărim doar numărul de paturi sau mergem și ne uităm ce se întâmplă, totuși, pe front? Pentru că nu poți să câștig un război doar mărind numărul de paturi și numărul de medici care tratează răniții care vin, așa, de pe front. Dacă mergem pe front, găsim acolo o debandadă totală. Mesaje contradictorii, măsurile, acolo unde se iau, așa cum este și în Timiș, sunt contestate tot de alte autorități, fiecare consideră că știe exact ce ar trebui făcut și are niște soluții miraculoase inclusiv în domeniul pandemiei, exact cum au apărut soluțiile acestea miraculoase în domeniul tratamentului individual, care face ca pacienții să rămână acasă, în speranța că este doar o gripă, și să nu respecte regulile când ies din casă”, a mai spus cercetătorul.

În opinia sa, „același om care refuză să se interneze este un om care refuză să se și ferească, cel mai adesea, de ceilalți și va continua să răspândească boala”.

„De asta, infecția, în general, are loc acum în comunitățile familiale, cu care noi lăsăm garda jos. Nu zonele publice sunt cele mai periculoase, cât la noi acasă, în cercul nostru de prieteni, unde știm noi că nu mai trebuie să purtăm masca”, a mai declarat epidemiologul Octavian Jurma, care a vorbit în aceeași emisiune și despre situația de la ATI, și despre atitudinea populației față de restricții.

Ultima oră
08:02 - Patru persoane au murit, după un grav accident de circulație în județul Caraș-Severin. Una dintre victime avea 16 ani
07:48 - România, printre destinațiile preferate de nevaccinați, datorită măsurilor mai relaxate. „Au cerut un zbor doar dus”
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”