OMS, negocieri cu producătorii de insulină, pentru scăderea prețului hormonului vital pentru diabetici

OMS, negocieri cu producătorii de insulină, pentru scăderea prețului hormonului vital pentru diabetici
Sursa Foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut miercuri ca prețul insulinei să scadă,în contextul în care diabetul este una dintre cele mai comune boli, la nivel mondial, și una dintre principalele cauze de deces.
Cu ocazia împlinirii a100 de ani de ladescoperirea insulinei, OMS a lansat un Pact Mondial împotriva Diabetului, care are obiectivul de a reduce riscurile de dezvoltare a bolii şi de a permite tuturor persoanelor diagnosticate să aibă acces la tratament şi la îngrijiri medicale care să fie accesibile, potrivit agerpres.ro.

„Necesitatea de a lua măsuri urgente împotriva diabetului este mai clară ca niciodată. Numărul persoanelor diabetice a crescut de patru ori pe parcursul ultimilor 40 de ani”,a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniat că diabetul este „singura dintre marile boli netransmisibile pentru care riscul de mortalitate prematură creşte în loc să scadă”.

Directorul OMS consideră că este cu atât mai important să fie atacată această criză a diabetului în plină pandemie de coronavirus, deoarece un procent foarte mare dintre pacienţii spitalizaţi cu forme grave de COVID-19 suferă de diabet.

Peste 420 de milioane de persoane suferă de diabet, iar cele mai multe dintre ele trăiesc în ţări în curs de dezvoltare. Obezitatea și dieta dezechilibrată sunt principalii factori de declanșare a bolii.

În pofida descoperirii insulinei în urmă cu 100 de ani, mulţi dintre diabetici continuă să lupte în prezent pentru a avea acces la acest medicament din cauza preţului său, în ciuda unei oferte abundente. Trei producători domină aproape în exclusivitate piaţa mondială (Eli Lilly, Novo Nordisk şi Sanofi) şi fixează preţuri care, potrivit OMS, se dovedesc a fi prohibitive pentru mulţi indivizi şi multe ţări.

OMS a precizat că poartă discuţii cu producătorii de insulină în privinţa mijloacelor necesare pentru a răspunde unei cereri tot mai mari „la preţuri accesibile pentru ţările lumii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe