OMS nu este de acord cu introducerea paşapoartelor de vaccinare, atâta timp cât nu se știe cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva COVID-19

OMS nu este de acord cu introducerea paşapoartelor de vaccinare, atâta timp cât nu se știe cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva COVID-19
foto: Pixabay

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu este de acord cu introducereapaşapoartelor de vaccinare pentru a facilita călătoriile între state. Principalul motiv estefaptul că nu se ştie cu siguranţă dacă vaccinările previn sau nu transmiterea virusului, precum şi unele temeri legate de echitate, a afirmat marţi o purtătoare de cuvânt a organizaţiei, potrivit Agerpres.

OMS urmează să evalueze o posibilă autorizare de urgenţă pentru vaccinurile chinezeşti împotriva COVID-19 Sinopharm şi Sinovac la sfârşitul lunii aprilie, cu aproximaţie, întrucât are nevoie de informaţii suplimentare, a adăugat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, la un briefing de presă.

Ce urmează să cuprindă pașaportul de vaccinare prezentat de Comisia Europeană

Certificatul va arăta numai dacă cineva a fost vaccinat cu doze aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente. În starea actuală, aceasta este o lovitură pentru mii de europeni care au fost deja inoculați cu un vaccin rusesc sau chinezesc, având în vedere că acestora nu li s-a dat undă verde de către EMA.

Pașaportul va arăta, de asemenea, orice rezultate negative primite în urma testelor COVID-19, precum și recuperarea anterioară în urma infectării cu COVID-19.

Potrivit Eurostat, nopțile petrecute în cazare turistică în întreaga UE au scăzut cu 52% în 2020 comparativ cu 2019. Și pentru țări precum Grecia, Malta și Cipru, care se bazează foarte mult pe turism, scăderile au depășit 70%.

La celălalt capăt al scalei, Olanda și Danemarca au raportat scăderi de mai puțin de 35%. Turismul reprezintă, de asemenea, 10% din PIB-ul UE și 30 de milioane de oameni lucrează în industrie, astfel încât miza ar putea fi foarte mare. Dar mulți cetățeni se pregătesc acum să călătorească din nou.

Eduardo Santander, director executiv al Comisiei Europene de Turism, spune că sectorul turismului speră că certificatul va permite o redeschidere mai coordonată în toate statele membre, pentru a evita haosul experimentat în ultimul an, cu diferite măsuri implementate în mod consecvent de către guvernele naționale.

„Este aproape ultimul glonț pe care îl avem în armele noastre pentru mulți antreprenori din turism, multe companii de turism și, de asemenea, pentru mulți operatori, companii aeriene, linii de croazieră. Vara aceasta trebuie să funcționeze”, a spus el pentru Euronews.

Santander mai spune că pentru el și cea mai mare parte a industriei turismului, la jumătatea lunii mai este termenul limită pentru a avea pregătit un certificat de călătorie pentru a salva sezonul de vacanță.