OMS: Tulpina africană a SARS-COV-2 nu este mai letală decât celelalte variante. Studiile arată că vaccinurile sunt eficiente și în acest caz

OMS: Tulpina africană a SARS-COV-2 nu este mai letală decât celelalte variante. Studiile arată că vaccinurile sunt eficiente și în acest caz
Foto: Hepta - Zuma Press / Md Rafayat Haque Khan

Nu au fost găsite dovezi care să ateste faptul că tulpina africană a virusului SARS-CoV-2, ar provoca mai multe decese decât altele, a precizat joi, reprezentanta OMSMaria Van Kerkhove.

Nu există, de asemenea, indicii că acea tulpină virală ar provoca un număr mai mare de cazuri grave decât celelalte mutaţii.

„A fost într-adevăr identificată o creştere a capacităţii de contagiere, similară celei remarcate la varianta din Marea Britanie”, a admis Van Kerkhove, citează g4media.ro.

Un alt aspect remarcat de OMS este acela că vaccinurile anti-COVID-19 au o eficacitate mai mare împotriva aceste variante, detectată, potrivit organizaţiei, în aproape 50 de ţări.

Un test clinic realizat cu vaccinul de la AstraZeneca în perioada de circulaţie a acestei variante s-a desfăşurat pe un număr redus de paciențişi nicio persoană nu a dezvoltat forme grave de COVID-19.

„Acest lucru este important, pentru că ceea ce vedem este că toate vaccinurile sunt mai eficiente la persoanele care prezintă un risc sever”, au declarat experții.

Experţii au subliniat că, în pofida diferențelordintre această variantă şi celelalte tulpini, Africa de Sud a demonstrat că pandemia poate fi controlată prin adoptarea unor măsuri de sănătate publică adecvate.

Africa de Sud, puternic lovită de pandemia de COVID-19

De la debutul pandemiei, în Africa de Sud au fost înregistrate peste un milion de cazuri de COVID-19, iar 37.000 dintre aceștia au decedat.

În cursul zilei de luni însă, țara a înregistrat, după mai mut timp, o scădere cu 23% a numărului de cazuri, însă autoritățile din Sănătate sunt de părere că este mult prea devreme pentru a se pronunța cu privire la o îmbunătățire a situației, în cel de-al doilea valal pandemiei.

Ministrul Sănătății, Zweli Mkhize, a precizat că pentru moment este prea devreme pentru a sărbătorii scăderea numărului de cazuri înregistrate, îngrijorător fiind și faptul că numărul internărilor a crescut cu 18,3% în raport cu săptămâna precedentă.

Apariția noii tulpini de COVID-19 a obligat autoritățile din Africa de Sud să introducă noi restricții, încă din luna decembrie a anului trecut.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)