OMS: Vaccinarea adulților și distribuirea de doze către țările sărace ar trebui să fie prioritare. Vaccinarea copiilor, mai puțin urgentă decât în cazul grupelor de risc

OMS: Vaccinarea adulților și distribuirea de doze către țările sărace ar trebui să fie prioritare. Vaccinarea copiilor, mai puțin urgentă decât în cazul grupelor de risc
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Din moment ce la copii și adolescenți riscul de a suferi o formă severă de COVID-19 este mai scăzut, statele ar trebui să prioritizeze adulții și distribuirea dozelor în cadrul programului COVAX pentru a le furniza către țările mai sărace, a spus miercuri Organizația Mondială a Sănătății.

OMS: Vaccinarea copiilor e mai puțin urgentă decât în cazul vârstnicilor, al celor cu boli cronice sau al angajaților din sectorul sanitar

Au fost raportate câteva cazuri rare de miocardită la bărbați mai tineri care s-au vaccinat cu seruri bazate pe tehnologia ARN mesager, cum sunt cele de la Pfizer și Moderna, dar în general a fost vorba despre cazuri ușoare care au răspuns la tratament, mai susține OMS, potrivit Reuters preluată de Channel News Asia.

Deși acest risc nu a fost cuantificat pe deplin, acesta a fost mai mic decât cel de a suferi o miocardită asociată cu infecția SARS-CoV-2, a adăugat OMS.

Îndrumările intermediare emise de OMS vin în contextul în care mai multe agenții de reglementare de pe mapamond, inclusiv în SUA, China sau UE, au autorizat sau intenționează să autorizeze vaccinuri pentru copii. Instituția de resort din Canada a luat o decizie similară săptămâna trecută.

„Deoarece copiii și adolescenții tind să aibă o boală mai ușoară comparativ cu adulții, dacă nu cumva sunt într-un grup cu risc mai mare de COVID-19 sever, vaccinarea lor este mai puțin urgentă decât în cazul vârstnicilor, al celor cu boli cronice sau al angajaților din sectorul sanitar”, potrivit OMS.

Copiii pot suferi un „COVID-19 îndelungat”, o formă cu simptomatologie prelungită, însă acest aspect încă este în analiză, au mai afirmat reprezentanții OMS.

OMS a explicat că în cazul copiilor au fost raportați mai mulți factori de risc pentru forme severe de COVID-19 care se regăsesc și la aduți, cum sunt obezitatea și afecțiunile preexistente ca diabetul de tip 2, astmul sau bolile cardiace.

Având în vedere constrângerile legate de aprovizionarea cu vaccinuri, programele de imunizare ar trebui să se concentreze pe protejarea grupurilor care sunt mai expuse riscului de spitalizare sau deces, a subliniat OMS.

În România au fost raportate aproape 2.800 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, arată bilanțul transmis miercuri de autorități. În ceea ce privește activitatea de vaccinare, de la debutul campaniei în țara noastră au primit măcar o doză de ser mai bine de 7,65 milioane de persoane. România a primit până acum 27,6 milioane de doze de vaccin.

Ultima oră
20:15 - Restricțiile din Capitală, prelungite până pe 8 decembrie: Masca rămâne obligatorie / La ceremoniile de 1 Decembrie pot participa doar persoane vaccinate sau trecute prin boală (DOCUMENT)
19:40 - Testare pentru toate persoanele care sosesc în Marea Britanie. Condițiile de intrare în țară, înăsprite după depistarea unor infectări cu varianta Omicron
19:20 - Șeful WTA, profund îngrijorat că Shuai Peng ar fi „cenzurată”. Tenismena dispăruse săptămâni întregi după ce a acuzat un fost vicepremier al Chinei că ar fi violat-o
18:52 - Viktor Orban, scrisoare de felicitare pentru Nicolae Ciucă: Pandemia a arătat că Ungaria și România pot conta întotdeauna una pe cealaltă / Premierul ungar, încântat de prezența UDMR la guvernare
18:14 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă, puterea e a celor echilibrați și cu forță sufletească (VIDEO)
17:07 - Metrorex, informații despre circulația metroului din București în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie
16:57 - Adriana Pistol (CNSCBT): În România există șapte laboratoare care efectuează secvențieri. Spitalel Covid, alertate să recolteze probe pentru depistarea variantei Omicron (VIDEO)
16:30 - Marea Britanie a depistat două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, așa-numita variantă Omicron
16:26 - Joe Biden plănuiește să discute cu Volodimir Zelenski și Vladimir Putin despre comasarea trupelor ruse la frontierele Ucrainei
16:16 - Virgil Popescu: IMM-urile să înceapă depunerea cererilor pentru compensarea facturilor la electricitate și gaze