Parada de 1 Decembrie 2021. Cum a fost la ceremonia organizată de Ziua Națională, în Piața Arcului de Triumf (GALERIE FOTO)

Inquam Photos / George Calin

Data de 1 Decembrie marchează Ziua Națională a României, iar cu această ocazie, în București, dar și în marile orașe din țară sunt organizate ceremonii și evenimente speciale. Unul dintre evenimentele marcate este parada din Piața Arcului de Triumf, la care participă și președintele țării.

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent, miercuri, în Piața Arcului de Triumf, alături de președintele Senatului, Florin Cîțu, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.

În 2021, România sărbătorește 103 ani de la Marea Unire.

Inquam Photos / George Calin

Parada de 1 Decembrie 2021, organizată în Piața Arcului de Triumf

La parada au defilat 1.500 de militari romani cu 100 de mijloace tehnice, iar Arcul de triumf a fost survolat de elicoptere și avioane de luptă. În timpul intonării Imnului național, Brigada 30 Garda Mihai Viteazul a tras 21 de salve de tun.

Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor români, apoi a urmat un moment de reculegere.

Ulterior, la Palatul Cotroceni a avut loc o ceremonie de decorare a angajaților din sistemul sanitar și a personalului din învățământ.

Inquam Photos / George Calin

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de 1 Decembrie

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj românilor, cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2021. De Ziua Națională, premierul Ciucă a ținut să vorbească despre unitate, despre criza sanitară dar și despre viitor.

1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului național: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluția de la 1848 și săvârșită doar parțial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung șir de lupte, după nenumărate sacrificii umane și materiale.

Marea Unire a rezultat în urma exercitării dreptului la autodeterminare exprimat la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. În mod democratic, s-a decis unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecție despre perseverență și coeziune, care acum ne este deosebit de utilă și necesară. Doar printr-un efort comun vom putea depăși perioada dificilă pe care o traversăm”, a spus Nicolae Ciucă.

Inquam Photos / George Calin

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Națională a României, de la Palatul Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a decorat, cu ocazia Zilei Naționale a României, angajații din sistemul sanitar, ce au luptat cu pandemia de COVID-19, dar și personalul din sistemul de învățământ. Șeful statului le-a transmis românilor un mesaj cu ocazia zilei de 1 Decembrie și a amintit de provocările prin care țara și cetățenii ei au trecut în ultimul an, din pricina pandemiei.

Ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanța identității noastre naționale, la valorile și aspirațiile pe care le împărtășim. 1 Decembrie este și prilejul de a mulțumi unor personalități remarcabile, care prin activitatea lor de zi cu zi fac România mai bună.

Ziua Națională a României marchează respectul pe care îl vom purta mereu unei generații care s-a dedicat trup și suflet împlinirii unui ideal măreț și reprezintă simbolul unității, al sacrificiului și al speranței poporului român”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Foto: Inquam Photos / George Calin
Ultima oră
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România: „E un bilet doar dus. Plecăm după mulţi ani în care am făcut totul să contribuim la schimbarea lucrurilor care atât de tare mă întristează” (VIDEO)
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul
21:15 - Mircea Geoană: NATO a făcut un apel și pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud, respectiv Crimeea și Donbas. Prezența militară rusească, împotriva voinței țărilor respective (VIDEO)
21:05 - Gabriela Cristea, atacată dur de fani. Internauții au reacționat imediat și îi aduc acuzații grave prezentatoarei de la Mireasă