Părinții care refuză vaccinarea copiilor ar putea fi sancționați, potrivit unui proiect al ministerului Sănătății. Bănicioiu: Forma actuală nu este departe de ce există în alte țări din UE (VIDEO)

Părinții care refuză vaccinarea copiilor ar putea fi sancționați, potrivit unui proiect al ministerului Sănătății. Bănicioiu: Forma actuală nu este departe de ce există în alte țări din UE (VIDEO)
Foto: B1 TV

Cei care refuză vaccinarea obligatorie a copiilor ar putea fi sancţionaţi. Cel puţin asta prevende cel mai nou proiect al Ministerului Sănătăţii. Conform documentului, nouă vaccinuri obligatorii trebuie administrate copiilor, informează B1 TV.

Întrebat dacă este de acord cu actuala formă a proiectului, care prevede sancțiuni pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că fiind vorba despre un proiect, acesta poate fi îmbunătățit și că forma actuală este similară celor din alte state europene.

”Am primit proiectul făcut de specialiști. Sunt de acord că trebuie făcută o lege care să prevadă aceste lucruri pentru că altfel rămâne la latitudinea nimănui și se desfășoară haotic. Forma actuală nu este departe de ce există în alte țări din UE. Nu prevede sancțiuni pentru familii, dar fiind un proiect, poate fi îmbunătățit, iar eu sunt dispus să accept toate comentariile pertinenete. El va fi dezbătut și în Parlament. Intenția noastră este de a reglementa această situație, de a nu mai avea discontinuități în asigurarea cu vaccin. Eu consider necesară adoptarea unui astfel, de proiect, într-o formă acceptată de Parlament”, a declarat ministrul Sănătății, pentru Știrile B1 TV.

În ceea ce privește propunerea ca acei copii care nu au fost vaccinați să nu fie primiți la școală, Nicolae Bănicioiu a afirmat: ”Specialiștii spun că dacă există riscul de a-i îmbolnăvi pe ceilalți, trebuie luate niște măsuri. (…) Fiind la stadiul de proiect, se poate discuta orice fel de propunere. Intenția este de a face ceva similar cu ce este în Europa și de a face ceva funcțional. Nu vrea nimeni să încalce niciun drept și nu vrem să defavorizăm pe cineva. Ne gândim la drepturile tuturor, în primul rând, dreptul la sănătate publică”.

”Fac un apel la jurnaliști și la toți să trateze cu calm această inițiativă legislativă, să aibă încredere în specialiști și în noi, pentru că vom ține cont de toate părerile”, a mai precizat ministrul.

Totodată, Nicolae Bănicioiu a estimat că acest proiect ar putea fi dezbătut si adoptat până la finalul acestei sesiuni legislative și ar putea intra în vigoare la șase luni de la promulgarea de către președinte.

Părinții care refuză vaccinarea copiilor ar putea fi sancționați