Permise auto false pentru 200 până la 3.500 de euro. Procurorii DNA au trimis în judecată 30 de persoane

Permise auto false pentru 200 până la 3.500 de euro. Procurorii DNA au trimis în judecată 30 de persoane
Foto: Pixabay

Procurorii DNA Cluj au trimis în judecată 30 de persoane pentru trafic de influență. Un inculpat a vândut timp de un an permise de conducere și de port armă false, fără ca persoanele respective să susțină examene, potrivit turnulsfatului.ro.

„În perioada 2017 – 2018, primul dintre inculpaţi ar fi pretins de la mai multe persoane (inculpate în prezenta cauză) sume de bani cuprinse între 200 euro şi 3.500 euro (în total 39.400 euro) din care ar fi primit în total 28.600 euro şi 3.400 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra mai multor persoane (instructori auto, profesori de legislaţie rutieră, medici şi psihologi din instituţii medicale şi cabinete psihologice) şi poliţişti şi că-i va determina să-şi încalce atribuţiile de serviciu specifice/să efectueze acte contrare atribuţiilor de serviciu”, spun anchetatorii.

Inculpatul promitea permisele fără cursuri sau examene

Acesta îi lăsa să creadă că are influență asupra unor instructori auto, profesori de legislație rutieră, medici, psihologi și chiar polițiști.

El promitea că-i va determina să își încalce atribuțiile de serviciu și să emită permise de conducere, sau de port-armă, fără să urmeze niciun fel de cursuri sau să dea examene.

Pentru a crea aparența că influența sa este una reală, acesta chiar a emis mai multe documente cu antetul MAI, necesare obținerii permisului de conducere.

În aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu şapte inculpaţi, cumpărători de influenţă, aceştia fiind de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv 1 an şi 8 luni cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dosarul şi cele şapte acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise spre judecare la Tribunalul Maramureş, cu propunere de a se menţine asigurătorii dispuse în cauză.