Peste 15.000 de credincioși la praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou

Peste 15.000 de credincioși la praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou
Foto: doarortodox.ro

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește astăzi pe Sf. Dimitrie cel Nou, iar la slujba oficiată de PF Daniel și IPS mitropolit de Drama au fost prezenți peste 15.000 de credincioși, scrie Mediafax.

A fost slujbă mare astăzi la Catedrala Patriarhală din București, unde slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către PF Daniel, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama, alături de care au fost membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Peste 15.000 de oameni au luat parte la slujba dedicată Sf. Dimitrie Basarabov, iar alte mii de credincioși au așteptat să se închine la moștele sfântului.

La predica de la finalul slujbei, Patriarhul României a povestit viața sfântului și cât de important este să-i cinstim pe toți sfinții.

„Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, cinstit în 27 octombrie s-a născut la sud de Dunăre, în Bulgaria. A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Târnovo, intemeiat de fraţii Petru şi Asan. Iubind viaţa ascetică, el se retrage într-o peşteră. Nu se ştie cât timp a stat acolo şi nici când a murit, dar tradiţia spune că, înainte de a muri, el s-a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu. În ţara noastră se bucură de o cinstire deosebită Sfântul Dimitrie Basarabov, moaştele sale au fost aşezate, în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din Bucureşti”, a spus PF Daniel.

PF Daniel a adăugat că Sfântul Dimitrie este ocrotitorul Bucureștiului și că a făcut multe minuni.

” Ele au fost aşezate în această catedrală mitropolitană de atunci, acum patriarhală şi evlavia poporului s-a înmulţit foarte mult iar sfântul a făcut multe minuni, a făcut minuni în timp de ciumă, a făcut minuni în timp de secetă şi a dăruit sănătate multă oamenilor bolnavi care au venit cu credinţă şi evlavie să cinstească sfintele lui moaşte şi să se roage. Sfântul a fost în scurt timp considerat pe lângă Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir ocrotitor al oraşului Bucureşti şi astăzi e ocrotitor al Bucureştiului, dar şi al întregii Ţări Româneşti cu sfânta mucenică Filofteia de la Argeş. Deci Sfântul Dimitrie cel Nou s-a bucurat de evlavie în această zonă şi la 1950 Patriarhul Iustinian împreună cu sfântul sinod l-a trecut în rândul sfinţilor şi a generalizat cultul unor sfinţi locali, iar ceremoniile acestea privind generalizarea cultului sfinţilor locali din toată patriarhia română au avut loc exact cu 60 de ani în urmă, la 27 octombrie 1955″, a mai spus patriarhul.

Patriarhul a arătat că Sfântul Dimitrie cel Nou este un sfânt puternic și că a apărat de nenumărate ori catedrala de greutăți și țara de pericol.

” În timpul comunismului s-a dorit ca această catedrală să fie dărâmată, în curând să se facă o statuie conducătorului de atunci şi Patriarhia să fie mutată în altă parte, chiar şi la Mănăstirea Văcăreşti, dar Sfântul Dimitrie cu rugăciunile sale a inspirat înţelepciune, s-au închinat românii care au păstorit atunci Preafericitul părinte Iustin, Preafericitul părinte Teoctist, ca această biserică sediul Patriarhiei să rămână aici. În anul dinaintea Revoluţiei din 1989 moaştele sfântului au fost mutate de hramul lui, în 27 octombrie, mai jos la poalele dealului la Biserica Sfântul Nicolae- Vladica pentru că s-a hotărât tocmai ca în ziua respectivă să aibă loc aici o mare adunare naţională, o şedinţă politică şi deci sfântul a fost umilit, dar nu pentru mult timp pentru că în acelaşi an în decembrie a căzut dictatura comunistă, iar acum în palatul în care se aduna marea adunare naţională şi ţineau şedinţele marii adunări naţionale se desfăşoară activităţiale Patriarhiei Române, centru de conferinţe şi administraţie. Pentru moment sunt lucrări de consolidare, de restaurare, dar începând cu anul viitor din nou acest palat va fi în folosinţa Bisericii. Deci iată cum Sfântul Dimitrie Cuviosul ocrotitor al Bucureştilor este un sfânt smerit, dar în acelaşi timp curajos. Este un sfânt rugător şi puternic prin rugăciunile sale înaintea lui Dumnezeu, asemenea Sfintei cuvioase Parascheva de la Iaşi. Deci noi cinstim astăzi un sfânt bine plăcut lui Dumnezeu, un sfânt rugător”, a spus PF Daniel.

 

 

Tags: