Peste 39.000 de persoane vaccinate cu prima doză vineri. Andrei Baciu: Unii oameni amână vaccinarea până reapare pericolul. Vom ajunge și noi la o viață cvasi-normală ca țările cu rate mari de vaccinare, dar depinde când (VIDEO)

Peste 39.000 de persoane vaccinate cu prima doză vineri. Andrei Baciu: Unii oameni amână vaccinarea până reapare pericolul. Vom ajunge și noi la o viață cvasi-normală ca țările cu rate mari de vaccinare, dar depinde când (VIDEO)
Sursa foto: Facebook

În ultimele 24 de ore la nivel național au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză peste 39.000 de persoane, a precizat Andrei Baciu, vicepreședintele CNCAV, vineri seară, pe B1 TV, la „Bună, România” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Oficialul a lăudat bilanțul de astăzi, dar a atras atenția că țările cu rate mari de vaccinare revin deja la o viață cvasi-normală. Vom ajunge și noi acolo, spune el, dar important este când, pentru că „este cu totul și cu totul altceva să se întâmple lucrul acesta la sfârșit de 2022, după ce câștigăm imunitatea, dar o câștigăm așa forțat, cu trecere prin boală, cu repariții de valuri”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Andrei Baciu (CNCAV), pe B1 TV, despre campania de vaccinare și evoluția crizei sanitare

„Este îmbucurător. Spre exemplu, astăzi avem 39.000 de persoane care s-au vaccinat cu prima doză. Știți, în discuțiile pe care le-am mai avut la dumneavoastră am spus, în cursul verii, că în absența pericolului, în cazul nostru al virusului, sunt oameni care acceptă și consideră favorabilă decizia vaccinării, însă o amână până când reapare pericolul, lucru care vedem că se întâmplă. Problema de fapt care este până la urmă, că oamenii nu resping și au înțeles beneficiile vaccinării, și acceptă recomandarea de vaccinare, și înțeleg avantajele, însă este atât de puternic fenomenul de fake news, este atât de puternic, ne captează aproape toată atenția și tot timpul pe care îl alocăm în social media și pe alte canale și toate chestiile acestea, atunci când tu nu ești hotărât să iei o decizie, dacă auzi nu mai părți negative, lăsând la o parte că sunt absurde și nu au niciun fundament științific, evident că reflexul este acela să iei în considerare ce e mai proaspăt ca informație, ce e mai mult, ce e mai gălăgios. Nu este o decizie neapărat științifică, așezată, rațională”, a declarat vicepreședintele CNCAV, care a vorbit pe B1 TV și despre Remdesivir, și despre anticorpii monoclonali.

Chiar și dacă evoluția epidemiei ar fi intrat pe un platou, tot este o situație „extraordinar de dificil de gestionat”, a explicat el.

„Ne uităm și la cifrele ultimelor zile, care ne spun că nu mai avem aceeași creștere atât de accelerată, însă când vedem că avem totuși 300-400 de decese, sunt 15.000-16.000 de cazuri noi pe zi, asta oricum, și dacă este acesta un platou, și dacă se va ajunge să fie acesta un platou, este ceva extraordinar de dificil de gestionat, rămâne totuși la nivel maxim de intensitate. (…) Până la urmă, sunt țări care au atins o rată mare de vaccinare și au revenit chiar acum când vorbim noi la o viață cvasi-normală, adică foarte puține restricții, virus foarte puțin, circulație foarte mică. Vom ajunge și noi acolo, însă depinde când, că este una să trăiești într-o țară, într-o societate în care viața începe să decurgă normal începând de acum, sfârșit de 2021, și este cu totul și cu totul altceva să se întâmple lucrul acesta la sfârșit de 2022, după ce câștigăm imunitatea, dar o câștigăm așa forțat, cu trecere prin boală, cu repariții de valuri”, a adăugat Andrei Baciu.