Piața lemnului este tot mai afectată de pandemie de coronavirus. Vânzările s-au redus semnificativ

Piața lemnului este tot mai afectată de pandemie de coronavirus. Vânzările s-au redus semnificativ
Sursa Foto: Hepta

Direcţia Silvică (DS) Tulcea a anunțat că vânzările de lemn înregistrate în acest an au fost mai mici cu aproape 25% decât cele de anul trecut, din cauza reducerii activităţii unor cumpărători, pe fondul pandemiei cu noul coronavirus, dar şi a inflaţiei de pe piaţa de profil a Europei.

Vânzarea lemnului, afectată de pandemie şi de inflaţia de pe piaţa europeană

Directorul DS, Costel Petcu, a declarat că în mod normal vânzările pe care le înregistra într-un anregia tulceană erau de aproximativ 160.000 de metri cubi de lemn, însă în acest an ele au fost cu aproape 40.000 de metri cubi mai mici.

”Faptul că pandemia i-a afectat pe unii dintre colaboratorii noştri de pe lanţul de valorificare a dat nişte şocuri activităţii noastre şi în special la nivel economic. Dacă fabricile din industrie s-au oprit pentru anumite perioade, automat că fluxul pe care-l aveam programat la începutul anului a avut de suferit şi avem o cantitate de vreo 40.000 de metri cubi pe care nu o să-i putem recolta”, a subliniat directorul Petcu.

Exporturile s-au redus semnificativ

De asemenea, acesta a mai spus că pandemia cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 nu este singura cauză a situației cu care se confruntă industria lemnului.

”În ultimii doi sau trei ani, păduri din state din centrul şi vestul Europei au avut de suferit din cauza fenomenelor meteorologice, iar ţările şi-au protejat operatorii economici şi le-au oferit sprijin să scoată lemnul de acolo şi să-l ofere spre vânzare să nu se deprecieze în pădure. Acest lucru a dus la o inflaţie pe piaţa lemnului şi automat unele companii din România s-au reorientat spre piaţa de vest a Europei”, a mai spusdirectorul companiei, potrivit Agerpres.

Anual, din pădurile administrate prin cele opt ocoale silvice pe care le are în subordine, Direcţia Silvică oferă spre vânzare în jur de 160.000 de metri cubi de lemn.

În confecții și în industria mobilei, unde România era în primele 10 țări care avea clienți externi, exporturile s-au redus și cu 100%. La una dintre cele mai mari fabrici de confecții din Vrancea, producția a stagnat. Ca să supraviețuiască, firma a început să facă halate și combinezoane medicale.