Piața neagră a antiviralelor COVID a atins cote alarmante. Tratamentul unui bolnav depășește 3000 de lei

Piața neagră a antiviralelor COVID a atins cote alarmante. Tratamentul unui bolnav depășește 3000 de lei
Foto simbol: Pixabay

Piața neagră a medicamentelor anti-COVID trece foarte ușor pe sub ochii autorităților. În momentul de față, Guvernul României acceptă tranzacțiile cu medicamente anti-COVID din partea proprietăților private.

Prețurile medicamentelor anti-COVID se ridică la 8.000 de lei pentru Tocilizumab, din India și 300 de lei pentru Arbidol, din Rusia.

Conform surselor newstand.ro, o echipă CNN a intrat în legătură cu un vânzător de medicamente ce nu se găsesc în spitalele din România.

Pacienții sunt nevoiți să-și procure medicamentele anti-COVID de pe internet, deoarece stocul acestora este inexistent în spitalele și în farmaciile românești.

Discuție cu un comerciant de pe piața neagră

Dialog cu camera ascunsă:
E ce trebuie, nu?
Da, da! Nu avem probleme.
Am înţeles că trebuie să ia două pastile.
Nu ştiu exact, medicul trebuie să ştie!
Dar, nu ştiu, efecte adverse sau ceva?
A, nu ştiu să vă spun. Eu am dat la cineva 3 şi trebuia să ia 5 şi după 3 mi-a zis că se simte foarte bine, a transmis sursa citată.

În urma dialogului cu comerciantul de pe piața neagră, echipa s-a dus la Ministrul Sănătății pentru a deslușii întrebările pe care cei implicați în anchetă le au.

„Aş vrea, domnule ministru, să vă arăt, noi am făcut rost astăzi, se vând pe internet peste tot, te vezi cu oricine, dai între 200 şi 500 de lei pe cutie şi te tratezi pentru că acest antiviral există pe reţetele medicilor din mai multe spitale de boli infecţioase din ţară.

De ce nu pot beneficia românii de acest medicament într-un mod legal până la urmă, domnule ministru?”

Csele Attila: „Eu nu cred că vreun ministru şi chiar ministrul interimar al Sănătăţii, nici viitorul ministru al Sănătăţii poate să decidă fără comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.”

Situația COVID în momentul actual

Astăzi, 29 octombrie, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un număr de 12.474 de cazuri noi de COVID-19. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 481 decese, în ATI fiind internați 1.875 de pacienți în stare gravă.

Urmăriți B1TV.ro și pe