EXCLUSIV. Primele măsuri luate de Garda de Mediu în cazul POLUĂRII de pe plaja Vadu: Terenul aparține ROMPETROL / Amendă de 60.000 de lei pentru OMV Petrom SA – PETROMAR și sistarea activității (FOTO, VIDEO)

EXCLUSIV. Primele măsuri luate de Garda de Mediu în cazul POLUĂRII de pe plaja Vadu: Terenul aparține ROMPETROL / Amendă de 60.000 de lei pentru OMV Petrom SA - PETROMAR și sistarea activității (FOTO, VIDEO)

Garda Națională de Mediu a efectuat un control pe plaja Vadu, care face parte din rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în urma sesizărilor privind poluarea cu petrol. Reprezentanții Gărzii de Mediu au confirmat, în exclusivitate pentru B1.ro, terenul aparține Rompetrol Rafinărie S.A. De asemenea, Garda de Mediu a mai anunțat și că în urma controalelor în zonă compania OMV Petrom SA – PETROMAR a fost amendată cu 60.000 de lei pentru faptul că nu deține acte de reglementare pentru activitatea desfășurată și a fost dispusă măsura sistării activității până la obținerea actului de reglementare. (VEZI la finalul articolului comunicatul INTEGRAL al Gărzii de Mediu)

Echipa de control s-a deplasat pe litoral, efectuând un control în perioada 1-5 aprilie, în urma căruia s-a constatat că terenul care face obiectul sesizării este acoperit parțial cu reziduuri petroliere și este situat în perimetrul a două casete îndiguite (diguri de nisip) ce aparțin companiei amintite.și

Comisarii menționează că, până în 1994, în zona respectivă au fost depuse “materiale rezultate din dragarea celor două iazuri”.

Existența reziduurilor petroliere pe amplasamentul celor două casete este o poluare istorică”, spun aceștia.

În anul 1994 terenul menționat mai sus intră în proprietatea Rompetrol Rafinărie SA și se sistează depunerea materialelor rezultate din dragarea iazurilor”, se mai menționează în răspunsul solicitării B1.ro.

Terenul acoperit parțial de reziduuri petroliere este situat la circa 2 km de plaja Vadu, care se află în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Din constatările comisarilor a rezultat că plaja nu a fost afectată de poluare.

Garda de Mediu susține că, în timpul controlului, Rompetrol Rafinărie a prezentat un plan preliminar de ecologizare a amplasamentului.

Având în vedere faptul că planul cuprinde doar elaborarea caietului de sarcini, atribuirea prin procedură a lucrărilor și finanțarea pe etape a acestora, Garda de Mediu a dispus o măsură urgentă.

Să elaboreze planul final de ecologizare, conform căruia se va desfășura acțiunea de decontaminare, cu etape și termene clare și să vă informeze UAT Corbu, Comisariatul General al Gărzii de Mediu și Administrația Rezervația Biosferei Delta Dunării”, transmite instituția.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

De asemenea, în urma controlului la UAT Corbu, comisarii au decis să “emită, cu promptitudine, autorizările necesare efectuării lucrărilor de eliminare a acestor reziduuri și e ecologizare a amplasamentului aflat pe raza UAT Vadu.

S-a mai mai stabilit, totodată, “obligația de a supraveghea activitățile operatorilor economici pentru prevenirea/eliminarea unor eventuale poluări accidentale pe raza UAT” și “obligația de a urmări ca deținătorii, cu orice titlu, de suprafețe terestre și acvatice, supuse unor lucrări de refacere ecologică sau aflate într-o arie naturală protejate, să aplice și/să respecte măsurile stabilite de autoritatea competentă pentru protecția mediului.

În timpul aceluiași control, comisarii Gărzii Națioanle de Mediu au mai identificat două conducte de aprovizionare, una cu țiței și una cu metan, aparținând OMV Petrom SA – PETROMAR, amplasate la limita de proprietate cu terenurile mai sus menționate, însă nu au fost observate avarii accidentale.

S-au dat și sancțiuni. OMV Petrom SA – PETROMAR a fost amendată cu 60.000 de lei pentru faptul că nu deține acte de reglementare pentru activitatea desfășurată.

Deasemenea, a fost dispusă măsura sistării activității până la obținerea actului de reglementare.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Oamenii vin cu recipiente pentru a lua țițeiul

Amintim că mai multe persoane, printre care și consilierul local Costel Ignat, au sesizat Garda de Mediu și celelalte autorități competente, că în ultimele două săptămâni, pe mai multe hectare de teren, și-au făcut apariția pete de petrol. (Detalii AICI)

COMUNICATUL GĂRZII DE MEDIU – INTEGRAL