Ploiești: Bloc evacuat din cauza mirosului de gaze. Autospeciala a venit după trei ore

Ploiești: Bloc evacuat din cauza mirosului de gaze. Autospeciala a venit după trei ore
Captură Video: Prahova News

În Ploiești, un bloc a fost evacuat, sâmbătă după-amiază, după ce locatarii s-au plâns că simt miros puternic de gaze. Primele măsurători nu au indicat scurgeri de gaze, așa că a fost nevoie de intervenția unui echipaj special care să detecteze sursa pericolului chimic. Autospeciala respectivă a venit la fața locului la mai bine de trei ore după ce s-a dat alarma, informează Digi24.

Bloc în Ploiești, evacuat din cauza mirosului de gaze. O autospecială a venit după trei ore

Fiind risc de explozie, pompierii au decis să evacueze toate cele 34 de persoane din imobil.

Primele măsurători nu au identificat scurgeri de gaze, astfel că specialiștii au decis să închidă ușile și toate gurile de aerisire și să reia măsurătorile. Pentru că nici această tactică nu a dat roade, a fost solicitată intervenția unui echipaj special.

Autospeciala respectivă a ajuns la mai bine de trei ore de la momentul alarmării, pentru că Inspectoratul Județean Prahova nu are în dotare un astfel de echipament și a trebuit să fie adus unul de la Comandamentul din Ciolpani.

Digi24 precizează că distanța putea fi parcursă în câteva zeci de minute, dacă echipajul special ar fi fost solicitat de la începutul intervenției. Incidentul a fost semnalat inițial la ora 16:47, iar autospeciala a ajuns abia în jurul orei 20:00.

Seara, oamenii au fost lăsați să revină în casele lor. În tot acest timp, ei au stat în microbuzele ISU și în ambulanțele SMURD. Zona urmează să fie monitorizată pe parcursul nopții.

Doar patru perne pneumatice de salvare sunt în dotarea ISU, la nivelul întregii țări

Lipsa dotărilor ISU a ajuns din nou în atenția publică după un incendiu izbucnit într-un bloc din Constanța, soldat cu moartea unei femei. Disperată să scape de flăcări, ea s-a aruncat de la etajul 6, dar nu a existat nicio pernă pneumatică ori scară cu care să fie ajutată. Mai mult, pompierii de la subunitatea care a intervenit au mai și mințit, pretinzând că autoscara nu a întârziat foarte mult. Imagini video publicate ulterior i-au contrazis.

După această tragedie, conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus „efectuarea cercetării disciplinare prealabile” în cazul a trei ofiţeri cu funcţii de conducere de la ISU Constanţa, „întrucât gravitatea faptelor săvârşite impune aplicarea unor sancţiuni mai aspre, în corelare cu disfuncţiile create în activitatea instituţiei”.

De asemenea, s-a mai dispus sancţionarea disciplinară a patru subofiţeri din cadrul ISU Constanţa pentru nerespectarea normelor privind echiparea la locul intervenţiei şi coordonarea acţiunilor de intervenţie, sancţionarea personalului operativ cu atribuţii de gestionare a apelurilor de urgenţă şi de coordonare a resurselor alocate intervenţiei, personal din dispeceratul ISU Constanţa şi din cadrul Detaşamentului de Pompieri Palas – Constanţa.

Lucian Bode, ministrul de Interne, a declarat în acest context că ISU are în toată țara doar patru perne pneumatice, lucru pe care îl găsește inadmisibil: „Le-am spus colegilor de la DSU să demareze de urgență achiziția acestor echipamente absolut necesare în astfel de situații”.

Urmăriți B1TV.ro și pe