"Poate vă stăm în gât în astea 10 zile, poate vă doriţi să plecăm". Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, atac dur la adresa lui Emil Boc (FOTO)

"Poate vă stăm în gât în astea 10 zile, poate vă doriţi să plecăm". Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, atac dur la adresa lui Emil Boc (FOTO)
Foto: Ziua de Cluj

În perioada 2-11 iunie are loc în Cluj-Napoca "Transilvania International Film Festival" (TIFF). Acest festival ar trebui să fie un moment de fericire pentru clujeni și pentru iubitorii cinematografiei din țară, dar o decizie a Primăriei Cluj condusă de Emil Boc a umbrit spectacolul de pe ecranele din Piața Unirii din Cluj-Napoca și a atras nemulțumirea președintelui TIFF, regizorul Tudor Giurgiu, care a amenințat că pleacă cu festivalul din Cluj.

Mai exact, în timpul proiecției peliculei "Proiecţia iubirii" autoritățile locale au dat drumul circulației rutiere în zonă ceea ce a creat un vacarm care a făcut urmărirea filmului imposibilă. Acest lucru s-a întâmplat deși Primăria și Poliția Locală au promis că acest lucru nu se va întâmpla.

"Din nou 3.000 de oameni aseară la proiecţia cu "Povestea iubirii" din Piaţa Unirii, cu coadă imensă la bilete la intrare (se vede şi în poză). Prima mare coproductie internaţională filmată (şi) în Cluj sau în alte locuri din judeţ. Interes maxim, atmosferă festivă, emoţii, adaug aici şi prezenţa uriaşului actor care este Sir Derek Jacobi sau a regizorului Radu Mihăileanu.

Ei bine, toate astea nu au fost de ajuns pentru a convinge Primăria sau/şi Poliţia rutieră că e inoportun să dea drumul circulaţiei în jurul pieţii, sub pretextul unui val de nestăvilit de clujeni care se reîntorc în oraş după vacanţă. Ce s-o mai dregem, ne-am facut de rahat! Adică nu contează că facem un festival major care pune Clujul pe hartă (m-am întâlnit ieri cu un jurnalist de la Huffington Post Italia care era surprins că Clujul e total necunoscut în Italia), nu contează că aducem business în oraş, toate astea pălesc atunci când vine vorba ca o dată pe an, zece zile, să creăm condiţii civilizate de confort vizual şi mai ales fonic spectatorilor care aleg să vadă film în Piaţa Unirii. Spre exemplu, aseară, spre finalul filmului, un moment tandru, liric între personaje a fost "spart" de claxoanele unui bou (probabil nu era clujean, altfel nu-mi explic).

Stimaţi domni care luaţi decizii atât de "înţelepte", poate vă stăm în gât în astea 10 zile, poate vă doriţi să plecăm din Piaţa Unirii (se rezolvă şi asta dar va trebui să daţi socoteală clujenilor), poate vi se pare că merge să vezi filmul şi aşa, cu cârduri de maşini prin preajmă. Vă spun eu însă, nu se poate. Eu vreau performanţă şi standarde înalte de calitate în festival. Ştiu că nu e neapărat ce vă preocupă şi pe dumneavoastră, dar noi aşa am ajuns să facem un eveniment respectat în toată lumea. Daca vi se pare puţin, daţi drumul la toată circulaţia în timpul filmelor, o să vină şi Alain Delon să se bucure şi el de zgomot şi claxoneală.

Daca vă pasă, transmiteţi-ne scuze şi va fi ok. P.S. Nu-mi spuneţi că a fost o situaţie excepţională aseară, nu am văzut valuri sau cozi uriaşe de maşini cum văd în Bucureşti pe DN1 duminică seara post-vacanţă. V-aţi pripit şi aţi stricat un pic unul din evenimentele de vârf ale TIFF 2017",a scris, supărat, Tudor Giurgiu pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe