Premiile Nobel din 2022: Câștigătorii de până acum

Premiile Nobel din 2022: Câștigătorii de până acum
Luni, Svante Pääbo a primit primul premiu al anului, pentru fiziologie sau medicină. Dr. Pääbo, un genetician suedez, a câștigat pentru descoperirile sale privind genomul hominoizilor dispăruți și evoluția umană, sursă foto: YT

Sezonul premiilor Nobel este în plină desfășurare. În fiecare octombrie, comitetele din Suedia și Norvegia desemnează laureații într-o varietate de premii în domeniul științelor, literaturii și economiei, precum și Premiul Nobel pentru Pace.

S-au oferit deja premiile pentru medicină, fizică și chimie. Urmează literatura, pacea și economia

În total, sunt acordate șase premii, fiecare dintre ele recunoscând contribuția revoluționară a unei persoane sau organizații într-un anumit domeniu.

Luni, Svante Pääbo a primit primul premiu al anului, pentru fiziologie sau medicină. Dr. Pääbo, un genetician suedez, a câștigat pentru descoperirile sale privind genomul hominoizilor dispăruți și evoluția umană.

El a câștigat pentru activitatea sa de recuperare a materialului genetic din oase vechi de 40.000 de ani, realizând un genom complet de Neanderthal și inițiind domeniul studiilor ADN-ului antic.

Marți, premiul pentru fizică a fost împărțit între trei bărbați, Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger, pentru munca lor în domeniul tehnologiei cuantice.

Marți, premiul pentru fizică a fost împărțit între trei bărbați, Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger, pentru munca lor în domeniul tehnologiei cuantice, sursă foto: captură YT

Experimentele lor au „zdruncinat însăși fundația modului în care interpretăm măsurătorile”, a declarat Comitetul Nobel pentru Fizică.

Doar 5 persoane au reușit să obțină, de-a lungul vieții lor, de două ori un premiu Nobel

Americanul Barry Sharpless și cercetătorul danez Morten Meldal, de la Universitatea din Copenhaga au fost recompensați miercuri pentru descoperirile în materie de “chimie clic”, o nouă formă de combinări moleculare.

Ele pot fi utilizate pentru dezvoltarea de tratamente farmaceutice, pentru cartografierea ADN-ului ori pentru crearea de noi materiale.

Iar americana Carolyn Bertozzi, în vârstă de 55 de ani, este recompensată pentru că a inventat chimia bio-ortogonală, o reacție chimică ce ar putea fi inițiată de un organism viu, dar fără să perturbe ori să îi schimbe compoziția chimică.

Carolyn Bertozzi era una dintre preferatele la Nobelul pentru Chimie de anul acesta. Descoperirile sale au permis ameliorarea eficacității tratamentelor împotriva cancerelor.

Doar 5 persoane au reușit să obțină, de-a lungul vieții lor, de două ori un premiu Nobel. În 2001, americanul Barry Sharpless a mai fost recompensat cu un premiu Nobel pentru descoperirile sale privind tehnica de catalizare asimetrică.

Premiul pentru literatură va fi anunțat joi. Premiul pentru pace va fi anunțat vineri. Premiul pentru economie va fi anunțat pe 10 octombrie.

Laureații vor primi o diplomă, o medalie și un document care detaliază suma premiului Nobel, care anul acesta se ridică la 10 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 900.000 de dolari la cursul de schimb actual.

Urmăriți B1TV.ro și pe