Prima sentință pentru armata rusă a fost emisă: ce pedeapsă a primit Șișimarin pentru încălcarea legilor de război

Prima sentință pentru armata rusă a fost emisă: ce pedeapsă a primit Șișimarin pentru încălcarea legilor de război
Foto: Captură de ecran/video

Militarul rus în vârstă de 21 de ani a omorât un civil de 62 de ani din satul Chupakhivka, regiunea Sumy, la data de 28 februarie 2022.

Tribunalul din Ucraina a emis sentința. Sergentul Vadim Șișimarin, comandantul departamentului unității militare 32010 „Divizia a 4-a tanc Kantemirovskaya din regiunea Moscovei”, a fost condamnat la închisoare pe viață, inclusiv pentru uciderea intenționată a unui civil în regiunea Sumy.

Potrivit unui corespondent UNIAN, un complet de judecători ai Tribunalului Districtual Solomensky din Kiev a luat decizia finală.

Anunțarea sentinței

„Șișimarin… să fie găsit vinovat de săvârșirea unei infracțiuni… și să-l condamne la închisoare pe viață. Termenul de executare a pedepsei se socotește de la 1 martie. Măsura reținerii până la intrarea în vigoare a sentinței va fi lăsat neschimbat – detenție”, – a citit un fragment din verdict, președintele cauzei.

Militarul a fost acuzat de implicare în încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, implicând omor premeditat (partea 2 a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei). El este primul ocupant care a fost judecat pentru uciderea unui civil în timpul războiului din Ucraina.

În pofida faptului că în mărturia depusă soldatul menționează lovirea accidentală a bărbatului, instanța a decis că omorul a fost comis intenționat. În timpul mărturiei s-a evidențiat că acesta ar fi putut să refuze respectarea ordinului și să nu tragă într-un civil, deoarece ocupantul nu-l cunoștea personal pe bărbatul care i-a dat ordinul și nu avea mărci de identificare care să reflecte gradul militar.

„Învinuitul nu a cunoscut personal această persoană, ordinul era ilegal, prin urmare nu ar fi trebuit să-l execute, dar cu toate acestea a făcut ca să scape de el… Totodată, potrivit instanței, realizând că ordinul care i-a fost dat este vădit penal…, învinuitul putea refuza…, iar, în urma ordinului penal, a avut ocazia… să pretindă că nu a lovit victima, dar nu a făcut acest lucru. , ci dimpotrivă, îndreptând mitraliera spre victimă, au vizat 3-4 focuri, dintre care un glonț a lovit bărbatul în cap, ceea ce a dus la moartea acestuia”, a spus judecătorul.

Argumentele avocatului au fost respinse

Instanța a stabilit că ofițerul armatei ruse a încălcat legile și obiceiurile războiului și a săvârșit un omor premeditat.

„La stabilirea tipului și măsurii pedepsei, instanța ține cont de gravitatea infracțiunii săvârșite – infracțiune deosebit de gravă, identitatea făptuitorului… care a înțeles că, în cadrul unei formațiuni militare, invadează teritoriul unui stat independent și suveran… Întrucât acuzatul a recunoscut circumstanțele crimei doar parțial, nu și-a mărturisit cu sinceritate fapta sa, a încercat să ascundă de la instanță toate împrejurările crimei sale, în special intenția directă de a ucide. .. instanța nu poate recunoaște pocăința lui ca fiind sinceră”, a subliniat judecătorul.

Împrejurările care atenuează pedeapsa sunt doar asistență activă în soluționarea infracțiunii, iar împrejurările care agravează pedeapsa sunt săvârșirea unei infracțiuni împotriva unei persoane în vârstă și săvârșirea unei infracțiuni de către un grup de persoane cu acord prealabil.

Urmăriți B1TV.ro și pe