Prima sentință pronunțată împotriva statului român în cazul unei persoane atacate de un urs. Ministrul Mediului: „Statul este responsabil pentru viața fiecărui cetățean, dacă aceasta este pusă în pericol”

 Prima sentință pronunțată împotriva statului român în cazul unei persoane atacate de un urs. Ministrul Mediului: Statul este responsabil pentru viața fiecărui cetățean, dacă aceasta este pusă în pericol
foto simbol: Pixabay

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat  prima sentință  pronunțată împotriva statului român în cazul unei persoane atacate de un urs, în gara localității Băile Tușnad, județul Harghita, în data de 5 august 2018.

Bărbatul a dat statul în judecată, iar Tribunalul a decis ca statul să-i plătească acestuia despăgubiri de 15.000 de euro, spune ministrul. Datele de pe portalul instanțelor arată că statul îi va plăti acestuia și cheltuieli de judecată. Decizia este executorie, dar nu este definitivă.

Ministrul Mediului a publicat câteva detalii pe pagina sa de Facebook despre acest caz: Este vorba de un bărbat care a fost atacat de urs în gara localității Băile Tușnad, județul Harghita, în data de 5 august 2018.

“S-a pronunțat și instanța: statul este responsabil pentru viața fiecărui cetățean, dacă aceasta este pusă în pericol.

Acest lucru i s-a întâmplat și unui bărbat care a fost atacat de urs în gara localității Băile Tușnad, județul Harghita, în data de 5 august 2018 în zori și care, ulterior, a dat statul în judecată.

Tribunalul a decis ca statul să-i plătească acestuia despăgubiri de 15.000 de euro.

Obiectivul UDMR este acela de a ocroti viața umană în județele în care numărul mare al urșilor reprezintă o problemă”, a scris ministrul mediului.

Potrivit acestuia, Ordonanța de Urgență adoptată miercuri permite intervenția imediată dacă un urs pune în pericol viețile umane în incinta localităților și își îndeplinește obligația de a proteja viața umană.