Primul deces din România la o pacientă cu „flurona”, dubla infectare cu gripă și COVID-19

Primul deces din România la o pacientă cu „flurona”, dubla infectare cu gripă și COVID-19
Foto: Pixabay

O femeie în vârstă de 74 de ani, care avea multiple co-morbidități, a murit la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parscheva” din Iași, acolo unde era internată de două zile la ATI cu diagnosticul „flurona”, dublă infecție cu gripă și COVID-19. Deși decesul a fost înregistrat pe 1 decembrie 2022, cadrele medicale l-au dezvăluit public abia luni, 9 ianuarie 2023, potrivit Libertatea.

Primul deces din România la o pacientă cu „flurona”

Medicii de la Spitalul „Sfânta Parascheva” spun că au depistat până în prezent două cazuri de „flurona” și că ambele au fost grave. Este vorba despre doi pacienți, un bărbat de 69 de ani și o femeie de 74 de ani, amândoi din județul Iași și niciunul vaccinat împotriva COVID-19 sau a gripei.

Internat pe 31 decembrie, bărbatul a fost externat duminică, 8 ianuarie, iar medicul de familie îi va monitoriza evoluția stării de sănătate. În schimb, femeia a fost internată pe 29 noiembrie și a murit pe 1 decembrie.

„Cei doi pacienți prezentau la internare dureri musculare, febră, durere de cap și afectare pulmonară, fiind internați și diagnosticați cu dublă infecție în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru, unde, dintr-o singură probă se poate diagnostica: virusul gripal, Sars-Cov-2 și virusul respirator sincițial. A fost confirmat diagnosticul de flurona, în cazul ambilor bolnavi), ambii necesitand încă de la internare de îngrijire în secția de Terapie Intensivă”, spune dr. Florin Roșu, managerul unității medicale.

El susține că „dubla infectare nu a făcut decât să afecteze comborbiditățile grave de care suferea” femeia „și să conducă la decesul acesteia”.

„În ciuda eforturilor cadrelor medicale și a terapiei administrate, în cazul pacientei dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbiditățile grave de care suferea și să conducă la decesul acesteia.  Niciunul dintre pacienți nu era vaccinat. Facem în continuare apel către populație de a se imuniza atât împotriva gripei sezoniere, cât și a coronavirusului”, a adăugat Florin Roșu.

Urmăriți B1TV.ro și pe