Problema copiilor români din străinătate pe care o întâlnesc la revenirea în țară. „La școală e altfel”

Problema copiilor români din străinătate pe care o întâlnesc la revenirea în țară. „La școală e altfel”
Foto: Pixabay

Tot mai mulți români plecați de ani de zile în diaspora se întorc acasă, dar că cel mai dificil le este copiiilor lor care trebuie să se adapteze cu un mediu străin. În plus, Ministerul Educației a cerut inspectoratelor școlare să desemneze un responsabil care să se ocupare cu gestionarea înscrierilor copiilor români din străinătate.

Adaptarea, cea mai dificlă parte a întorcerii copiiilor în România

O copilă din clasa a VII-a a locuit până de curând în Portugalia, dar familia ei a decis să se întoarcă în țară. Ea a fost înscrisă la o școală în Tecuci și mama ei i-a recomandat să meargă la cursurile de reacomodare pentru că se exprima greu în română, conform știrileprotv.

„Am stat 20 de ani, am locuit în Portugalia. Ea s-a născut, a crescut acolo. A mers la o grădiniță și o școală catolică”, a spus mama fetei.

Este și cazul unei alte fete, de clasa a X-a, care s-a întors cu familia din Italia. Ea vorbea română doar când venea la bunici, în vacanța de vară.

„A fost greu, la început, să mă adaptez. Și cu colegi, și tot. Limba română e mult diferită la scris, față de italiană”, a spus tânăra.

„Oamenii-s altfel, la școală e altfel. E altfel de mediu de viață și îmi place mai mult în țară, unde e casa mea”, a declarat a altă fată.

Tot mai mulți elevi se întorc la școlile din țară

În 2024, 9.700 de elevi din diaspora erau înscriși la cursuri în România, majoritatea fără ore de reacomodare, iar numărul lor este în creștere, față de anii trecuți.

La o școală din Târgu Jiu sunt 1.500 de cursanți, dintre care 115 au venit din străinătate. În fiecare an, conducerea școlii primește între 30 și 40 de solicitări similare.

Astfel, Ministerul Educației a cerut desemnarea unui inspector responsabil cu grupele de acomodare și să creeze o bază de date cu elevii care au nevoie. Activitatea trebuie monitorizată de cadrele didactice care susțin cursurile, pentru o imagine de ansamblu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`